Antena 3 CNN Economic Biz News Cum s-ar putea MODIFICA radical continentul european. România are un cuvânt de spus în asta

Cum s-ar putea MODIFICA radical continentul european. România are un cuvânt de spus în asta

Cum s-ar putea MODIFICA radical continentul european. România are un cuvânt de spus în asta
de O.P.    |    12 Sep 2012   •   11:31

Lupta pentru independenţă a scos în stradă peste 1,5 milioane de oameni iar asta s-ar putea să nu se oprească aici. Comisia Europeană a dat asigurări că dacă o regiune îşi va declara independenţa faţă de un stat european, atunci respectiva regiune ar fi exclusă automat din UE şi va trebui să înceapă renegocierea statutului ei cu oficialii de la Bruxelles.

"Dacă doreşte să solicite să devină un stat membru, trebuie să respecte tratatele europene referitoare la acest statut", a asigurat Oliver Bailly, purtătorul de cuvânt al Executivului Comunitar, în răspunsul la o întrebare referitoare la aspiraţiile suverane exprimate de mai mulţi lideri ai acestei comunităţi.

"Noua ţară nu ar face parte din Uniunea Europeană până în momentul în care îşi va oficializa integrarea", a adăugat. Ar fi un proces care ar trebui să se realizeze în doi paşi. Declaraţia de independenţă ar trebui să se negocieze mai întâi "conform normelor internaţionale" şi, doar ulterior, noua naţiune ar putea începe negocierile cu cei 27 de membri, pentru a face din nou parte din Uniunea Europeană.

Surse comunitare asigură că, în cazul Cataloniei, procesul ar putea fi mai rapid, deoarece aplică deja o mare parte din legislaţia comunitară, cum sunt de exemplu legile referitoare la piaţa internă sau la Spaţiul Schengen.

Însă orice aderare trebuie să fie aprobată în unanimitate de cele 27 de state membre şi după cum este previzibil, cel puţin un stat ar vota împotriva integrării Cataloniei în Uniunea Europeană.





×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close