Antena 3 CNN Economic Biz News Economia României dă semne de redresare: PIB-ul, în creştere uşoară

Economia României dă semne de redresare: PIB-ul, în creştere uşoară

Economia României dă semne de redresare: PIB-ul, în creştere uşoară
Sursa foto: Foto: businessnewsdaily.com
de M.Z.    |    14 Aug 2013   •   10:19

Economia României dă semne de redresare. Primele estimări ale Institutului Naţional de Statistică indică un avans de 0,3 la sută în al doilea trimestru al anului, faţă de primele trei luni din 2013. Producţia agricolă bună şi exporturile au tras economia în sus, potrivit analiştilor financiari. 


Institutul Naţional de Statistică (INS) ne-a dat veşti bune astăzi. Creşterea PIB-ului nu înseamnă însă că se reflectă neapărat şi în buzunarele noastre. Să nu uităm de accizele mai mari şi scumpirile la gaze, care se anunţă în perioada următoare.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, creşterea economică a fost de 1,2 la sută.

Avansul economiei este cu 1,7 la sută mai mare în primul semestru din 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi sub aşteptările optimiste ale premierului Victor Ponta care declara luna trecută că economia ar fi crescut cu 2,4 la sută în primul semestru.

Producţia agricolă foarte bună şi interesul străinilor pentru mărfurile româneşti sunt principalii factori care au susţinut creşterea economică, spun economiştii.

Mărfurile româneşti vândute în afara ţării au totalizat peste 23 de miliarde de euro în prima jumătate a anului, adică o creştere de aproape şase procente. Iar importurile au scăzut. Aşa se face că decifitul comercial s-a redus cu 45 la sută în prima parte a anului. Producţia record de cereale va avea însă un impact şi mai mare asupra economiei în următoarele trimestre.

 

×
Subiecte în articol: INS PIB Economia României
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close