Grecia, la un pas de faliment. Propunerile de reforme prezentate de guvernul elen creditorilor externi, respinse de Bruxelles

de D.D.    |    11 Iun 2015   •   09:23

Grecia se apropie cu paşi repezi de faliment, după ce noile propuneri de reforme prezentate de guvernul elen creditorilor externi au fost respinse de Bruxelles. Grecii trebuie să îşi pună ordine în buget şi să relanseze economia ţării, spun liderii europeni. Premierul elen insistă asupra unor discuţii cu preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei pentru a obţine mai uşor bani de la instituţiile financiare.

Propunerile Atenei privind un acord cu creditorii externi nu sunt suficiente, spun surse de la Bruxelles. Finanţatorii vor un plan nou de reforme din partea grecilor, unul care să scoată ţara din criză şi să relanseze economia. Guvernul Greciei face la rândul său presiuni pe ultima sută de metri pentru a ajunge la un acord cu creditorii externi până la finalul lunii, când trebuie să plătească 1,6 miliarde de euro Fondului Monetar Internaţional. Există însă voci care spun că deja e prea târziu, iar ţara e în pericol de a ieşi din zona euro.

Neoficial, premierul Greciei, Alexis Tsipras, ar fi trebuit să poarte discuţii, pe marginea summitului UE - America Latină cu Angela Merkel şi Francois Hollande. Surse de la Bruxelles susţin însă că discuţiile nu au rost atâta timp cât atena nu dă semne că vrea să continue reformele.

Guvernul de la Atena mai are de primit 7,2 miliarde de euro din partea instituţiilor financiare, parte din programul de ajutor financiar care se încheie în această lună.


Parteneri
sati
x close