Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul a decis introducerea unor noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale

Guvernul a decis introducerea unor noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale

Guvernul a decis introducerea unor noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale
31 Mai 2010   •   11:54

Guvernul a decis introducerea unor noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de duminică, a anunţat premierul Emil Boc.
Proiectul de ordonanţă prevede că deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea a peste 10.000 de ţigarete sau mai mult de 200 de litri de băuturi spirtoase fără a fi marcate sau marcate necorespunzător va fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 4 ani.

Achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii vor avea TVA, iar pentru tranzacţiile în interiorul ţării cu aceleaşi produse, la care se adaugă pâinea, va fi aplicată taxarea inversă, respectiv la beneficiar.

La 1 august va fi suspendată valabilitatea autorizaţiilor deţinute de antrepozitarii fiscali de produse accizabile şi îi va obliga pe aceştia să obţină un nou aviz, dar condiţionat de lipsa datoriilor bugetare şi plata unei garanţii, noua autorizaţie urmând să fie acordată pentru maxim un an.

Va fi sistată şi eliberarea de autorizaţii de funcţionare pentru magazine duty-free, iar termenul de valabilitate a actualelor avize va fi limitat la cinci ani de la data eliberării, dar fără ca după acest interval să mai fie eliberate noi autorizaţii. Până la acea dată, vor fi introduse limite cantitative la produsele de tutun şi alcool care pot fi vândute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal şi fără accize.

Persoanele fizice care trec graniţa fără să declare la vamă că deţin asupra lor o sumă egală sau mai mare de 10.000 euro nu vor mai fi sancţionate cu amendă şi confiscarea banilor, ci vor intra în închisoare pentru o perioadă cuprinsă între doi şi şapte ani, fapta lor fiind tratată drept infracţiune.

Atribuţiile comisarilor Gărzii Financiare şi angajaţilor Autorităţii Vămilor vor fi extinse în vederea combaterii evaziunii, aceştia având dreptul de a opri mijloace de transport pentru control, după ce în 2009 a permis inspectorilor Gărzii să confişte bunuri şi să participe la percheziţii.

Va fi introdusă o acciză de 100 euro/hl de produs la băuturile fermentate altele decât bere şi vin, precum cidrul şi băuturi fermentate din fructe, şi va fi majorată acciza cu 100 euro, la 165 euro/hl, la produsele intermediare, care fac parte din aceeaşi categorie, dar au o mai mare alcoolemie.

Vor fi reintroduse şi accizele la iahturi, parfumuri, blănuri, arme de vânătoare, bijuterii şi alte produse de lux, Guvernul asumându-şi astfel riscul unei sancţiuni din partea Comisiei Europene, după ce anul trecut a decis eliminarea acestor taxe care contravin normelor comunitare.

Operaţiunile de cesionare ori înstrăinare, sub orice formă, a acţiunilor, părţilor sociale sau activelor fixe ale antrepozitarilor autorizaţi ori ale unui antrepozitar a cărui autorizaţie a fost anulată sau revocată trebuie anunţate cu cel puţin 60 de zile înainte de realizare, în vederea efectuării controlului financiar-fiscal, şi vor fi condiţionate de plata datoriilor bugetare.

Firmele sau persoanele fizice care preiau de la un debitor declarat insolvabil active vândute fictiv sau la un preţ "neserios" faţă de valoarea de piaţă vor raspunde solidar cu acesta. Tot pentru debitorii declaraţi insolvabili, care nu îşi mai pot achita obligaţiile de plată restante, vor răspunde solidar şi administratorii de drept ori de fapt care în perioada exercitării mandatului ori a controlului efectiv nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a cere instanţei deschiderea procedurii insolvenţei, pentru obligaţiile fiscale aferente perioadei respective şi rămase neachitate la data declarării stării de insolvabilitate.

În acelaşi timp, instituţiile de credit vor fi obligate să furnizeze Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală date privind rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise şi să informeze dacă un debitor are sau nu închiriate casete de valori, informaţii care vor fi utilizate de ANAF pentru recuperarea datoriilor.

La 1 iulie va fi înfiinţat "Registrul operatorilor intracomunitari", care va include toate persoanele impozabile şi companiile care efectuează operaţiuni intracomunitare, măsura având ca scop o mai bună monitorizare a acestora, creşterea veniturilor la buget şi diminuarea evaziunii fiscale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close