Antena 3 CNN Economic Biz News Income Magazine: Oligarh în România

Income Magazine: Oligarh în România

Income Magazine: Oligarh în România
Sursa foto: Foto: incomemagazine.ro
21 Mai 2012   •   15:54

Cinci oligarhi ruşi produc echivalentul a 3% din PIB-ul României, iar afacerile lor predilecte sunt în industria petrolieră, siderurgie şi metalurgie. Au venit în România în urmă cu mai bine de zece ani şi au pus la punct strategii pe termen lung în ţara noastră. Niciunul dintre ei nu acţionează de capul său, pentru că sunt obligaţi să dea raportul la Kremlin.

Ruşii au început să apară în economia românească la sfârşitul anilor ’90, iar una dintre primele lor mişcări majore a fost preluarea de către Lukoil a rafinăriei Petrotel de la Ploieşti. De atunci şi până azi s-au strâns peste 300 de companii cu capital rusesc, însă 15 dintre acestea învârt afaceri de aproape 4 miliarde de euro pe an. Venirea lor aici s-a făcut în baza unei strategii de extindere peste hotare pusă la cale de mai-marii de la Moscova în urmă 10-15 ani. Ţintele lor au fost industriile pe care le cunoşteau cel mai bine şi anume sectorul petrolier şi de gaze, industria metalurgică şi siderurgică.

În România, cele mai importante companii controlate de ruşi se află în proprietatea a doar cinci oameni de afaceri, toţi apropiaţi ai lui Vladimir Putin: Vagit Alekperov (Lukoil), Igor Zyuzin (Mechel), Vitali Machitski (Alro, Conef), Dmitri Pumpianski (TMK) şi Iakov Goldovskyi (RAFO).

Citeşte articolul integral pe Income Magazine

×
Subiecte în articol: Income Magazine Vladimir Putin
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close