Antena 3 CNN Economic Biz News Income Magazine. Preţul gazelor, cine se frige?

Income Magazine. Preţul gazelor, cine se frige?

Income Magazine. Preţul gazelor, cine se frige?
29 Noi 2014   •   13:07
Au existat declaraţii contradictorii referitoare la majorările tarifelor gazelor. Până la urmă ne-am lămurit. Preţul gazelor nu va creşte nici pentru populaţie, nici pentru centrale termice, a anunţat Victor Ponta. Premierul spune că există şi un acord ferm cu Comisia Europeană în acest sens care se referă la amânarea liberalizării preţului pentru gaze.

Însă, indirect, românii vor fi afectaţi în această iarnă de preţul g
azelor din import. Ministrul pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că importurile de gaze vor fi folosite cu precădere de IMM-uri. Problema este însă că gazele din import sunt mai scumpe decât cele din producţia naţională, iar diferenţa să va regăsi ulterior în preţul produselor sau al serviciilor.

Guvernul dă asigurări că preţul gazelor nu se va majora. Comisia Europeană are un acord scris cu România prin care se garantează că preţurile gazelor pentru CET-uri nu vor fi modificate.

Îngrijorarea vine însă în cazul în care s-ar produce o criză a gazelor. Oficialii europeni spun că România nu a anunţat că ar avea un plan de acţiune în cazul în care ruşii ar sista exportul de gaze, însă ministrul pentru Energie, Răzvan Nicolescu, spune că problema este ca şi rezolvată. Rămâne însă riscul ca populaţia să fie afectată de preţul gazelor din import. Nicolescu spune că importurile de gaze vor fi folosite cu precădere de IMM-uri. Problema este însă că gazele din import sunt mai scumpe decât cele din producţia naţională, iar diferenţa să va regăsi ulterior în preţul produselor sau al serviciilor. Nicolescu a dat exemplul unei fabrici de pâine, care şi-ar putea vinde produsele mai scump, din cauza preţului gazelor importate.

Informaţiile au fost prezentate în emisiunea Income Magazine.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close