Antena 3 CNN Economic Biz News Income Magazine: Prima Casă, ULTIMA STRIGARE. Fondurile rămase pentru credite se vor epuiza în următoarele trei luni

Income Magazine: Prima Casă, ULTIMA STRIGARE. Fondurile rămase pentru credite se vor epuiza în următoarele trei luni

Income Magazine: Prima Casă, ULTIMA STRIGARE. Fondurile rămase pentru credite se vor epuiza în următoarele trei luni
29 Iun 2013   •   18:33

Banii alocaţi pentru programul "Prima Casă" de anul acesta sunt pe sfârşite. Suma rămasă pentru credite din plafonul aprobat s-ar putea epuiza în trei luni, dacă se va menţine ritmul actual de contractare. Specialiştii spun că, imediat după închiderea programului, se va produce o scădere majoră a preţurilor pe piaţa imobiliară.

Din 2009, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat 94.000 de garanţii, valoarea finanţărilor ajungând la aproape 3,5 miliarde de euro. Însă pentru acest an, fondurile rămase sunt de numai 300 milioane de euro. Dacă se păstrează ritmul actual de contractare, adică 100 de milioane de euro pe lună, atunci banii ar ajunge doar până în luna septembrie.

Anul acesta au fost depuse 6.000 de cereri pentru "Prima Casă", în timp ce anul trecut, numărul dosarelor a fost de 4 ori mai mare.

Programul prin care s-au vândut 92.000 de credite ipotecare cu garanţia statului, a adus băncilor un business de 3,6 miliarde de euro în ultimii patru ani. Mai exact, băncile încasează anual rate de 250 mil. euro de la clienţii care au luat credite „Prima casă".

Având în vedere că toate contractele sunt la începutul perioadei de creditare, aproape trei sferturi din rată este dobânda plătită.

În urma unui sondaj realizat de HomeFinders.ro reiese faptul că anul trecut, în Capitală, au fost tranzacţionate  aproape 25.000 de locuinte.

Dintre acestea, aproape jumătate au fost finanţate prin programul Prima Casă. La cea mai mare căutare au fost apartamentele construite recent, cu 2 sau 3 camere, situate în zonele semicentrale ale Capitalei.

Imediat după închiderea programului Prima Casă, specialiştii prognozează o scădere majoră a preţurilor pe piaţa imobiliară. În lipsa soluţiilor de creditare, efectul de scădere a preţurilor va fi resimţit în toate zonele din Bucureşti.

×
Subiecte în articol: Income Magazine prima casa IMM
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close