Antena 3 CNN Economic Biz News "Măsura asta ne afectează pe toţi. E foarte, foarte rău". E disperare într-o ţară care a prosperat în Europa

"Măsura asta ne afectează pe toţi. E foarte, foarte rău". E disperare într-o ţară care a prosperat în Europa

"Măsura asta ne afectează pe toţi. E foarte, foarte rău". E disperare într-o ţară care a prosperat în Europa
de O.P.    |    04 Sep 2012   •   06:07

 Spania face faţă din ce în ce mai greu crizei! După Valencia, Catalonia şi Murcia, a venit şi rândul regiunii Andaluzia să solicite ajutor financiar, iar suma iniţială se ridică la peste un miliard de euro. În plus, majorarea TVA-ului de la 18 la 21 la sută a intrat în vigoare de sâmbătă în Spania. În ultimele luni, Zona Euro a fost lovită din plin de efectele recesiunii.

Din cele 17 comunităţi autonome spaniole, patru au solicitat până acum sprijin financiar de la guvernul de la Madrid. Regiunea Andaluzia a trimis cea mai recentă cerere de acest gen, iar suma solicitată depăşeşte un miliard de euro. Dacă nu primeşte aceşti bani curând, Andaluzia nu va putea evita colapsul financiar, au avertizat oficialii.

Deşi a amânat această decizie timp de câteva luni, în ciuda presiunilor făcute de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a decis până la urmă să majoreze TVA-ul de la 18 la 21 la sută.

Măsura este criticată dur de populaţie, inclusiv pe românii stabiliţi în Spania, care spun că majorarea taxelor nu vor ajuta la redresarea economiei.

Prin majorarea TVA-ului, cabinetul Rajoy speră să strângă peste 9 miliarde de euro, în cadrul unui plan de austeritate care prevede economisirea a peste 100 de miliarde de euro pana anul viitor.





×
Subiecte în articol: imprumut FMI
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close