Antena 3 CNN Economic Biz News Noul cod de procedură civilă înlocuieşte executorii bancari cu cei judecătoreşti

Noul cod de procedură civilă înlocuieşte executorii bancari cu cei judecătoreşti

Noul cod de procedură civilă înlocuieşte executorii bancari cu cei judecătoreşti
Sursa foto: executori bancari
02 Mar 2009   •   19:20

Noul cod de procedură civilă aduce noi regelementări în ceea ce priveşte executorii bancari. Chiar şi o singură rată neachitată la bancă poate aduce executorul judecătoresc la uşă. Executorii bancari, cei care mai negociau şi încercau să-şi recupereze altfel banii, vor dispărea. Noile reguli se vor aplica de anul acesta, dacă noul cod de procedură civilă va rămâne în varianta aprobată de guvern.
Executorul bancar are interesul să recupereze banii pe care amiabilă. Discută cu clientul şi acceptă şi condiţiile acestuia de achitare. Este dispus să accepte rate lunare mai mici sau o perioadă de rambursare mai mare. Interesul executorului bancar este să îl facă pe clientul băncii să plătească ratele nu să-i ia bunurile.
Potrivit specialiştilor, înainte de a trece la executarea silită, cam 35% din cazuri le rezolvă executorul bancar pe cale amiabilă.
Executorul judecătoresc este mult mai drastic. Trimite o somaţie prin care te anunţă că în termen de 15 zile trebuie să achiţi sumele restante. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci executorul îţi scoate casa la licitaţie la un preţ stabilit de un evaluator sau prin acord comun între bancă şi client.
Efectul psihologic este mult mai mare: cu executorul judecătoresc nu discuţi şi nu te joci. De aici începe discuţia între bancheri şi executori.
În ţara noastră sunt peste 500 de executori bancari. O normă a Uniunii Europene cere ca executările silite să fie făcute de agenţi avizaţi de justiţie. Ministerul român al Justiţiei a interpretat această normă considerând că doar executorii judecătoreşti vor mai putea pune sechestru.
Observator

×
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close