Antena 3 CNN Economic Biz News O lecţie impresionantă pe care România ar trebui să o urmeze. Cum a combătut evaziunea fiscală o ţară din Europa

O lecţie impresionantă pe care România ar trebui să o urmeze. Cum a combătut evaziunea fiscală o ţară din Europa

O lecţie impresionantă pe care România ar trebui să o urmeze. Cum a combătut evaziunea fiscală o ţară din Europa
de O.P.    |    05 Iul 2013   •   13:07

In Finlanda, evaziunea fiscala constituie una dintre componentele unui ansamblu mult mai extins impotriva caruia autoritatile au demarat ofensiva. Astfel, au fost introduse o serie de masuri inclusiv pentru a preintampina infractiunile comise la nivel de autoritati. Una dintre metodele de combatere consta in programul lansat in 1996 si care continua si in prezent.

Scopul sau rezida in scaderea nivelului de evaziune fiscala atat prin cresterea resurselor puse la dispozitia autoritatilor, cat si prin implementarea unei legislatii corespunzatoare. Mai mult decat atat, cooperarea intre diferite institutii reprezinta un mare avantajaj strategic in lupta cu evazionistii. Un grup interministerial se ocupa de analiza si combaterea infractiunilor economice comise de autoritati. Estimarile arata ca ponderea economiei subterane costa anual statul aproape 7 miliarde de euro, desi valoarea infractiunilor comise si raportate reprezinta doar 10% din aceasta estimare.

Evaziunea se practica in special in tranzactiile unde plata se efectueaza in numerar, unde clientul nu primeste intotdeauna bon fiscal, asa cum se intampla in Romania. Spre exemplu, in saloanele de infrumusetare sau in centrele care ofera servicii de infrumusetare se intampla asa ceva. Un alt domeniu asociat cu economia subterana este piata imobiliara, unde exista un lant de firme de constructie dificil de urmarit. Rambursarea TVA si o lege privind responsabilitatea crescuta a contractorului sunt cele mai recente masuri luate in acest sens.

Un material complex pe acest subiect, găsiţi pe site-ul economic al Antenei 3,
www.incomemagazine.ro

×
Subiecte în articol: evaziune fiscala
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close