Antena 3 CNN Economic Biz News Producătorii de filme americani nu mai vin în România. Veniturile caselor de producţie s-au înjumătăţit

Producătorii de filme americani nu mai vin în România. Veniturile caselor de producţie s-au înjumătăţit

Producătorii de filme americani nu mai vin în România. Veniturile caselor de producţie s-au înjumătăţit
Sursa foto: castel film
18 Feb 2010   •   23:24

Acţiune! Motor! Sunt cuvinte care se aud tot mai rar pe platourile de filmare de la noi. Deşi ne mândrim cu premii internaţionale, industria cinematografică din România este în colaps. Veniturile caselor de producţie s-au redus la jumătate, iar investitorii străini s-au reoreientat spre Ungaria, Cehia şi chiar Bulgaria.

După cîţiva ani profitabili pentru industria cinematografică de la noi, investitorii străini au preferat să se îndrepte înspre statele vecine care acordă facilităţi industriei cinematografice. Dacă pînă acum filmele americane reprezentau 90 % din producţia românească de filme, acum procentul s-a inversat şi casele se orientează în special asupra filmelor europene, care au bugete reduse.

Castel Film este cea mai mare casă de producţie din România. A produs peste 150 de filme printre care Cold Mountain, 7 Seconds sau Borat. Acum are probleme financiare şi datorii de reeşalonat. Din 2007 până acum, cifra de afaceri s-a înjumătăţit de la 30 de milioane de euro la 15 milioane. Principala cauză- investitorii străini au uitat drumul spre România.

Căderea industriei cinematografice este accentuată şi de situaţia şubredă a industriei publicitare din Romînia. Iar pe principiul dominoului, o parte dintre furnizorii caselor de producţie dar şi subcontractorii şi colaboratorii vor putea intra în faliment.

Casele de productie cer acum ajutorul statului după modelul altot tari din UE. Ei spun ca acesta soluţie este singura care ar duce la revitalizarea filmului românesc.

Castel Film mai lucrează acum la un singur film. Autohton, de acesta data: Puzzle pentru un Orb în regia lui Andrei Zincă. Dacă treburile vor merge bine, filmul va avea cel mai mare buget acordat vreodată pentru o producţie românească.

Observator

×
Subiecte în articol: filme americani
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close