Antena 3 CNN Economic Biz News Soluţii pentru salvarea statului în criză de fonduri: Fără economie subterană şi evaziune fiscală

Soluţii pentru salvarea statului în criză de fonduri: Fără economie subterană şi evaziune fiscală

Soluţii pentru salvarea statului în criză de fonduri: Fără economie subterană şi evaziune fiscală
Sursa foto: salvare
24 Mai 2010   •   11:29

Combaterea activităţilor din economia subterană şi limitarea evaziunii fiscale ar putea fi soluţii la criza de fonduri, cu care se luptă statul român. Un studiu, citat de Săptămâna Financiară, arată că în România, acest fenomen a ajuns la aproape jumătate din Produsul Intern Brut.

În România, economia subterană se ridică la aproape 40% din produsul intern brut. Iar printre cele mai des-întîlnite activităţi pe piaţa neagră se numără comerţul cu ţigări, alcool şi produse petroliere, scriu jurnalişrii de la Săptămîna Financiară. Urmează evaziunea fiscală de pe piaţa forţei de muncă, estimată la aproape 6% din PIB. Cu alte cuvinte, numai din munca la negru statul pierde de trei ori bugetul pe 2010 de la Ministerul Sănătăţii. Sau de 6 ori bugetul Ministerului Culturii.

De vină pentru această situaţie este politica de impozitare mult prea ridicată, urmată de statul român. TVA-ul şi accizele trec de 60%. În cazul ţigărilor, ajung chiar la 80% din preţ. Altfel spus, un pachet de ţigări de slabă calitate va ajunge la 8.1 lei. Spre comparaţie, un produs similar costă în Moldova 1 leu.

Asta înseamnă că din contrabanda cu ţigări se poate obţine un profit de aproape 500%. Şi alimentele sunt afectate de evaziunea fiscală, care poate ajunge chiar şi la 70%, se arată în articolul din Săptămîna Financiară. Cauza este simplă: pentru a-şi putea vinde produsele în legalitate, un producător trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, să obţină avize, licenţe şi autorizaţii, iar un simplu agricultor nu are de unde să facă rost de banii necesari.

Aşa că un producător agricol nu va reuşi niciodată să îndeplinească toate condiţiile pentru a intra în legalitate. Iar cea mai simplă soluţie este să-şi vîndă produsele pe piaţa neagră, chiar dacă obţine pentru ele doar jumătate din preţul normal.

Antena3

×
Subiecte în articol: evaziune fiscala salvare criza
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close