Antena 3 CNN Economic Biz News Stabilitatea României, pusă în pericol de piaţa neagră. Câţi bani s-ar strânge dacă toate ramurile industriei ar fi CORECTE la plata taxelor

Stabilitatea României, pusă în pericol de piaţa neagră. Câţi bani s-ar strânge dacă toate ramurile industriei ar fi CORECTE la plata taxelor

Stabilitatea României, pusă în pericol de piaţa neagră. Câţi bani s-ar strânge dacă toate ramurile industriei ar fi CORECTE la plata taxelor
de O.P.    |    16 Iul 2014   •   06:06

Piaţa neagră devine un fenomen care pune în pericol stabilitatea României. Este avertizarea Consiliului Fiscal care a calculat că ţara noastră pierde în fiecare an prin neplata taxelor şi impozitelor peste 72 de miliarde de lei, adică de cinci ori bugetul alocat Educaţiei.

Taxa cea mai evitată este TVA, domeniu care reprezintă trei sferturi din toată piaţa neagră.

În agricultură şi industria alimentară se fură ca în codru! Statul colectează sume extrem de mici din aceste domenii. Numai din industria alimentară pierde aproape 10 miliarde de lei. Adică de două ori mai mult decât deficitul creat de reducerea CAS cu 5%!

Iar pierderile continuă. Din agricultură statul pierde mai bine de 6 miliarde de lei. În cazul producţiei de energie electrică şi termică piaţa neagră reprezintă peste 4 miliarde de lei. Şi lista continuă. Practic nu există sector economic in care să nu existe evaziune fiscală.

În diferite ramuri industriale precum siderurgia sau fabricarea maşinilor, evaziunea cumulează peste 10 miliarde de lei adică mai mult de cât a primit România până acum de la Bruxelles pentru autostrăzi - circa 6 miliarde de lei. 

Iar în învăţământ statul pierde din necolectarea taxelor circa 2 miliarde de lei. O cifră similară se înregistrează în industria tutunului, telecomunicaţii şi băuturi. Aşa că ponderea evaziunii fiscale a ajuns la 16,2 la sută din Produsul Intern Brut sau 72 de miliarde de lei.

Pierderile din TVA reprezintă 12 la sută iar CAS-ul, impozitul pe venit şi pe profit şi accize, restul de 4 la sută. Cel mai scăzut nivel al evaziunii fiscale s-a înregistrat în 2004 când acesta a atins "numai" 6,4 la sută din Produsul intern brut.



×
Subiecte în articol: evaziune fiscala TVA
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close