Antena 3 CNN Economic Biz News Studiu: Românii folosesc cardul mai mult, dar cumpără mai puţin

Studiu: Românii folosesc cardul mai mult, dar cumpără mai puţin

Studiu: Românii folosesc cardul mai mult, dar cumpără mai puţin
Sursa foto: Foto: Antena 3
27 Ian 2011   •   21:41

Avem din ce în ce mai multe carduri, facem plăţi tot mai complexe cu ele, dar când vine vorba despre cumpărături, plătim mai puţini bani la casă decât anul trecut. Despre toate acestea, ne spune mai multe Andrei Zaharescu.

Facem mai multe tranzacţii, dar cu o valoare mai mică. Numărul tranzacţiilor efectuate cu ajutorul cardului a crescut în 2010 cu peste 27 de procente faţă de 2009. În schimb, valoarea a scăzut cu 6,7%. Semn că românii au devenit mult mai chibzuiţi, nu mai aruncă banii aşa de uşor şi se limitează la strictul necesar. Suma medie a unei tranzacţii ajunge la 160 de lei. Românii folosesc cel mai des cardurile de debit: la peste 80% din totalul de plăţi.

Unii români au fost disponibilizaţi şi au renunţat astfel la cardurile pe care le aveau. Ar fi o explicaţie pentru faptul că avem mai puţine carduri valide faţă de anii trecuţi. Dacă la sfârşitul lunii septembrie 2009 erau în circulaţie aproape 13 milioane de carduri, în aceeaşi perioadă din 2010 au rămas numai 12,5 milioane de carduri.

A crescut însă frauda. Din 100.000 de euro achitaţi prin intermediul cardurilor, şase euro au reprezentat fraudă. Este un nivel de opt ori mai scăzut decât media europeană. Cea mai scazută valoare a fraudei a fost înregistrată în ţările care au introdus cardurile cu CIP. În Romania, în acest moment, doar 44% dintre carduri folosesc această tehnologie.

×
Subiecte în articol: card
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close