Antena 3 CNN Economic Biz News Supremaţia dolarului, spre sfârşit. Moneda americană, înlocuită cu Dreptul Special de Tragere?

Supremaţia dolarului, spre sfârşit. Moneda americană, înlocuită cu Dreptul Special de Tragere?

Supremaţia dolarului, spre sfârşit. Moneda americană, înlocuită cu Dreptul Special de Tragere?
Sursa foto: dolar
27 Mar 2009   •   15:39

În viitor, schimbările din sistemul financiar internaţional ar putea fi induse atât de Washington, cât şi de Beijing. Mesajul apare într-un articol scris de Zhou Xiaochuan, guvernatorul Băncii Populare a Chinei, citat de The Economist. Zhou spune că e nevoie de o reformă radicală în sistemul monetar internaţional, iar dolarul să nu mai fie moneda în care se exprimă rezerva monetară internaţională, ci să se folosească o monedă ?globală?.

Această ipoteză a mai fost dezbătută şi în trecut. Tim Geithner, secretarul Trezoreriei americane, a discutat propunerea pe 25 martie, la New York, iar dolarul a căzut.

Propunerea făcută de Zhou, în schimb, este modalitatea prin care China recunoaşte că este îngrijorată că modul în care răspunde Rezerva Federală în faţa crizei, tipărind foarte mulţi bani. Acest fapt dăunează dolarului şi micşorează rezerva valutară a Chinei, care este exprimată două treimi în dolari.

Zhou Xiaochuan sugerează că sistemul financiar internaţional, bazat pe o singură deviză, are prea multe puncte slabe.

În primul rând, moneda în care este exprimată rezerva duce la dezechilibre globale. Ţările ?de umplutură? nu au de ales şi trebuie să facă depuneri în dolari, fiind moneda internaţională de schimb.

Acest fapt a permis "balonului imobiliar" american şi "bombei împrumuturilor" să persiste mult peste aşteptări.

Zhou e de părere că statutul dolarului de monedă a rezervei mondiale ar trebui să fie transferat drepturilor speciale de tragere (DST), o monedă specifică Fondului Monetar Internaţional, a cărei valoare este determiantă ca medie ponderată între cotaţiile dolarului, euro, yenului şi lirei sterline.

DST a fost creat în 1969, în timpul conferinţei de la Bretton Woods, când s-au pus bazele sistemului monetar internaţional şi au fost stabilite regulile privind relaţiile comerciale şi financiare.

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close