Antena 3 CNN Economic Daniel Baciu, anunț important pentru 4,6 milioane de seniori: ”Procesul se va finaliza în cel mai scurt timp!”

Daniel Baciu, anunț important pentru 4,6 milioane de seniori: ”Procesul se va finaliza în cel mai scurt timp!”

Daniel Baciu a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre ce se va întâmpla cu veniturilor pensionarilor după recalcularea pensiilor.

de Laura Dinu    |    02 Oct 2023   •   07:51

Șeful Casei de Pensii susține că procesul de evaluare a dosarelor este aproape finalizat, urmând să înceapă recalcularea tuturor dosarelor de pensii aflate în plată.  

”Este vorba despre procesul de evaluare care este foarte important și este premergător recalculării, pentru că recalcularea se va face în baza noii legi a pensiilor, care va trebui adoptată în această sesiune parlamentară”, a declarat Daniel Baciu la Antena 3 CNN. 

Potrivit șefului Casei de Pensii, este vorba despre peste 4,5 milioane de dosare de pensii. 

”Pentru procesul de evaluare, pot să vă spun că suntem pe final. Am trecut de 4 milioane de dosare. Avem 4, 6 milioane de dosare de evaluat. În cel mai scurt timp posibil acest proces de evaluare se va finaliza. 

Suntem cu toții solicitați la maxim, atât colegii mei de la Casa Națională, cât mai ales colegii din teritoriu, pentru că acest proces de evaluare se desfășoară la casele teritoriale de pensii, astfel încât acest proces să se finalizeze cât mai repede posibil, urmând ca, după ce avem noua lege a pensiilor adoptată să putem începe efectiv recalcularea tuturor dosarelor de pensii aflate în plată”, a adăugat, în exclusivitate, la Antena 3 CNN, Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de pensii. 

Punctul de pensie va fi de 40%-45% din câștigul salarial mediu brut

Potrivit informațiilor obținute de Antena 3 CNN, scenariile presupun păstrarea formulei din legea 127, ceea ce înseamnă că valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern. 

Punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani, iar pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului obținut cu valoarea punctului de pensie. 

Acesta din urmă va fi de 40% sau 45% din câștigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului. 

Viitoarea lege va include, potrivit surselor noastre, și o indexare a pensiilor în luna martie, cu rata inflației din anul precedent. 

În plus, se vorbește despre egalizare a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați și eliminarea pensiei minime.

×
Subiecte în articol: Daniel Baciu pensii recalculare pensii
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close