Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că prioritatea Ministerului Muncii este să vină, până la finalul anului, cu un proiect prin care să fie eliminate inechitățile din sistem.
Ideea a fost discutată atât cu cei de la Comisia Europeană, cât și cu specialiștii Băncii Mondiale.
"Atât eu, cât și colegii mei, considerăm că este nevoie de o nouă lege a pensiilor", a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Premierul susține că noua lege a pensiilor va fi gata până la finalul acestui an.
Problema este că fiecare Guvern care a trecut pe la Palatul Victoria a avut două anunțuri majore: o nouă lege a pensiilor și o nouă lege a educației.
Acestea sunt şi domeniile care au trecut prin cele mai mari schimbări de-a lungul anilor, cărora li s-a pierdut șirul, dar mai ales s-a pierdut șirul promisiunilor.
"Şi cei de la comisie şi noi știm că sunt foarte multe inechități în vechea lege a pensiilor.
În continuare avem pensii de 1.500 lei, dar și pensii de 30.000-40.000 lei", a motivat premierul.
Punctul de pensie va fi de 40%-45% din câștigul salarial mediu brut
Potrivit informațiilor obținute de Antena 3 CNN, modificările vor presupune păstrarea formulei din legea 127, ceea ce înseamnă că valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern.
Punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani, iar pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului obținut cu valoarea punctului de pensie.
Acesta din urmă va fi de 40% sau 45% din câștigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.
Viitoarea lege va include, potrivit surselor noastre, și o indexare a pensiilor în luna martie, cu rata inflației din anul precedent.
În plus, se vorbește despre egalizare a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați și eliminarea pensiei minime.