Antena 3 CNN Economic Finanțare de până la 50.000 de euro pentru fermieri. Programele care pot fi accesate de români

Finanțare de până la 50.000 de euro pentru fermieri. Programele care pot fi accesate de români

Anul acesta, fermierii care vor să-și extindă afacerile pot beneficia de noi surse de finanțare.

Finanțare de până la 50.000 de euro pentru fermieri. Programele care pot fi accesate de români
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mar 2024   •   11:30

În 2024, fermierii care doresc să înceapă o afacere în mediul rural sau urban pot beneficia de noi surse de finanțare, anume prin programele Start-Up Nation și Femeia Antreprenor.

Aceste programe nu sunt dedicate exclusiv fermierilor, însă sprijină și investițiile non-agricole, fiind vorba despre două alternative pentru fostul program "Submăsura 6.2 din Planul Națonal de Dezvoltare Rurală 2014-2020".

"Este un moment important pentru finanțările din acest an, pentru că pe lângă liniile clasice agricole de finanțare pe care le cunoaștem, există două alte oportunități de finanțare care au fost anunțate recent.

Este vorba despre cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation și cea de-a doua ediție a programului Femeia Antreprenor.

Ambele sunt planificate să înceapă la jumătatea lunii mai cel mai devreme. Ele pot fi privite ca o alternativă pentru fosta măsură 6.2, pentru acele investiții pe care le putem face în spațiul rural, cu finanțări mici de până la 40.000 de euro sau 50.000 de euro, care au cofinanțări mai mici decât ceea ce se practică în acest moment pe liniile agricole, respectiv 10% sau 15%.

Programele acestea de finanțare pot fi accesate de către fermierii care vor să-și diversifice activitățile sau care vor să înceapă o activitate non-agricolă.

Programele vor permite și înființarea unor unități mici de procesare alimentară, ceea ce lipseşte în momentul acesta în finanțările clasice din agricultură.

Este vorba despre mici fabrici pentru procesarea laptelui, pentru procesarea fructelor, brutării, cofetării etc.

Se pot realiza în mediul rural, dar la fel de bine pot fi făcute și în urban, nu este nicio limită în această privință. Ca număr de finanțări ne așteptăm la cel puțin 1.000 de proiecte pentru Femeia Antreprenor și mult mai multe pentru Start-Up Nation”, a precizat consultantul Marian Dumitrache, pentru Agro TV.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close