Antena 3 CNN Economic Gazul rusesc nu va mai ajunge în Europa prin Ucraina. Compania Naftogaz nu va reînnoi contracul cu gigantul Gazprom

Gazul rusesc nu va mai ajunge în Europa prin Ucraina. Compania Naftogaz nu va reînnoi contracul cu gigantul Gazprom

Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor ruseşti spre Europa pe teritoriul ucrainean, contract care va expira în 2024, a anunţat preşedintele Consiliului de Administraţie, Alexey Chernyshev.

Gazul rusesc nu va mai ajunge în Europa prin Ucraina. Compania Naftogaz nu va reînnoi contracul cu gigantul Gazprom
Sursa foto: Profimedia Images
de Milena Niță    |    29 Oct 2023   •   16:13

"Ucraina menţine tranzitul gazelor ruseşti exclusiv cu scopul de a-i sprijini colegii noştri europeni", a spus Chernyshev pentru a justifica faptul că tranzitul nu a fost întrerupt încă, în pofida războiului.

Însă, o dată ce contractul cu compania rusă Gazprom va expira, la finele lui 2024, din partea Naftogaz nu există "nicio intenţie şi nicio iniţiativă" pentru a-l extinde, a afirmat oficialul ucrainean, subliniind că Uniunea Europeană şi-a stabilit obiectivul de a renunţa complet la consumul de gaze ruseşti până în 2027.

Pe de altă parte, Alexey Chernyshev a semnalat că Ucraina este pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte rezervele de gaze şi are "planuri foarte ambiţioase" pentru a creşte producţia şi a reduce consumul propriu, cu scopul de a putea deveni în următorii ani "un exportator net", a spus el, într-un interviu citat de presa ucraineană, potrivit agerpres.ro.

Naftogaz a denunţat în urmă cu un an Gazprom la Tribunalul Internaţional de Arbitraj, susţinând că gigantul rus plăteşte mai puţin decât s-a stipulat în contract, după reducerea în mod unilateral a volumelor de gaze pe care le transportă via teritoriul ucrainean.

×
Subiecte în articol: gaze naturale Naftogaz Gazprom
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close