Antena 3 CNN Economic Golden Gate de la Brăila, inaugurat fără autorizaţie de la Apele române. Podul ar putea să aibă probleme

Golden Gate de la Brăila, inaugurat fără autorizaţie de la Apele române. Podul ar putea să aibă probleme

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila a fost deschis fără autorizație de la Apele Române. 

de Andrei Naiţă    |    10 Dec 2023   •   11:19

Inaugurat cu fast în prezența președintelui Klaus Iohannis, podul ar putea să aibă probleme din această cauză. 

Specialiștii au explicat că structura subacvatică a podului ar putea fi afectată de infiltrații, la fel ca în cazul podului din Neamț, care s-a prăbușit anul trecut. 

Autorizația de gospodărire a apelor trebuia obținută în mod normal la finalizarea lucrărilor, înainte de darea în folosință a podului. 

O verificare amănunțită în teren ar fi scos la iveală, de exemplu, problema infiltrațiilor din structura subacvatică, susțin specialiștii din infrastructură. 

Citeşte şiȘuruburi de la podul peste Dunăre de la Brăila, desfăcute cu mâna de un român: "E făcut la fantezie". Reacţia CNAIR

Dar podul de la Brăila a fost dat în folosință fără a avea această autorizație, iar pe parcurs au fost identificate diferite probleme la asfaltul turnat, șuruburile neprinse bine sau diverse infiltrații. 

Ministerul Transporturilor a cerut ca problemele să fie remediate și, prin urmare, procesul de autorizare a fost sistat, adică beneficiarul acestei lucrări nu a mai solicitat emiterea autorizației de gospodărire a apelor pentru acest obiectiv. 

Printr-o lege dată în această vară se stabilește că obținerea acestui document se poate face în trei ani de la finalizare a construcției. 

Potrivit specialiștilor în infrastructură, acest document este foarte important pentru că arată că lucrările sunt bune, sunt executate corect și că inspectorii, în urma verificărilor realizate pe teren, nu constată abateri care pot afecta structura de rezistență sau pot cauza alte probleme. 

Grav e faptul că în această situație sunt sute de poduri care nu au acest aviz de gospodărire a apelor. 

Anul trecut, podul de peste Siret din localitatea Luțca s-a prăbușit, iar în urma controalelor s-a descoperit că doar dintr-o singură localitate din județul Neamț, 19 poduri nu aveau autorizaţia de gospodărire a apelor. 

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close