Antena 3 CNN Economic Imobiliare 18 bănci au depus oferte pentru "Prima Casă"

18 bănci au depus oferte pentru "Prima Casă"

18 bănci au depus oferte pentru "Prima Casă"
Sursa foto: Banca
25 Iun 2009   •   09:56

Astăzi este ultima zi în care mai pot fi depuse la Ministerul de Finanţe ofertele pentru programul Prima Casă, prin care statul garantează, în limita a 60.000 de euro, creditele pentru achiziţia sau construcţia unei locuinţe. Mai precis, băncile trebuie să transmită date privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor, precum şi valoarea estimată a creditelor care urmează să fie garantate în 2009, în cadrul acestui program. Potrivit premierului Emil Boc, 18 bănci şi-au depus ofertele şi toate se încadrează în limitele semnalate de Guvern.

Bancherii trebuie să vină cu o ofertă clară în ceea ce priveşte dobânzile. Ele nu pot depăşi 5,3% în cazul creditelor în valută, repsectiv, EURIBOR + 4 procente şi 13% în cazul creditelor în lei, adică ROBOR + 2,5%.

Cifrele sunt cu mult mai mici faţă de cele existente acum în piaţă. Astăzi vorbim practic de dobânzi de 10, 11 şi 12% în cazul creditelor în valută, iar cele în lei depăşesc 20%.

Simulările realizate de Ministerul Finanţelor arată că ratele lunare plătite de o persoană care doreşte să achiziţioneze o casă prin acest program nu vor depăşi 300, 350 de euro.

În prezent, dacă cineva se duce la bancă să îşi achiziţioneze o casă prin credit ipotecar, cu o dobândă de 10,5% şi valoarea creditului de 50.000 de euro, trebuie să plătească lunar o rată de 448 de euro. În cadrul Programului Prima Casă, aceeaşi persoană va plăti o rată lunară de 297 de euro.

Aceeaşi politică se aplică şi în cazul veniturilor minime pe care o persoană trebuie să le aibă pentru a intra în acest program. Dacă astăzi, pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro pe 25 de ani, trebuie să ai un venit minim de aproape 900 de euro pe familie, pentru acelaşi credit, prin programul Prima Casă, suma se reduce la 600 de euro.

Normele programului "Prima Casă" au fost publicate în urmă cu o săptămână în Monitorul Oficial.

Antena 3


×
Subiecte în articol: prima casa banci termen
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close