Antena 3 CNN Economic Imobiliare Chiriile scad vertiginos în toată România. Proprietarii acceptă acum aproape orice ofertă a chiriaşului (VIDEO)

Chiriile scad vertiginos în toată România. Proprietarii acceptă acum aproape orice ofertă a chiriaşului (VIDEO)

Chiriile scad vertiginos în toată România. Proprietarii acceptă acum aproape orice ofertă a chiriaşului (VIDEO)
22 Iul 2010   •   20:35

Chiriile scad în toată ţara cu o viteză uluitoare. Din cauza tăierilor de salarii şi a scumpirilor din ultima perioadă, din ce în ce mai puţini îşi pot permite acoperişul de deasupra capului. De frică să nu rămână cu locuinţele goale, proprietarii acceptă acum aproape orice ofertă a chiriaşului.

În urmă cu doi ani, proprietarul unui apartament cerea o chirie de 450 de euro, acum a redus-o la 250 de euro. Chiar şi aşa, chiriaşii vor renunţa şi se vor muta la un confort mai redus în favoarea unui preţ mai bun

Aşa vrea să facă şi Bianca. Este studentă în Piteşti şi împarte cu o colegă un apartament cu două camere. Plăteşte lunar peste 150 de euro, doar partea ei. Acum caută ceva mai ieftin. S-a gândit că poate împărţi cu prietena ei şi o garsonieră.

Nici proprietarilor nu le este prea bine în această perioadă. Nicolae Păunescu are patru apartamente în Bucureşti. Trei dintre ele sunt ocupate de chiriaşi. A fost nevoit să renegocieze toate contractele cu ei, pentru că, altfel ar fi rămas fără clienţi. Şi a negociat atât de mult încât, acum, mai primeşte doar jumătate din banii pe care îi lua.

?Ultima reducere am făcut-o acum o lună şi ceva. Personal nu aş fi vrut să o iau de la capăt cu mutări, alţi chiriaşi şi atunci am zis, asta e, mai las încă o dată. Oricum nu cred că aveam ce să fac?, spune Nicolae Păunescu.

Agenţii imobiliari au un tablou mai complet. Nu numai studenţii sau tinerii angajaţi se gândesc la astfel de cuplaje. Sunt şi familii.

?Sunt situaţii în care proprietarii acceptă păsuirea chiriaşilor, situaţii în care se ajunge la evacuări. Sau a început să se practice cuplarea a două familii şi caută apartamente de 2, 3 camere?, susţine Paul Vienescu - director agenţie imobiliară.

Situaţia locativă în marile oraşe începe tot mai mult să semene cu cea de după naţionalizarea din anii '50 - oamenii se îngrămădesc pur şi simplu în imobile. Atunci erau împinşi de un decret din 1948. Acum se îngrămădesc singuri, împinşi de nevoi.

În cartierul Militari din Bucureşti chiria pentru un apartament cu trei camere este acum 400 de euro, faţă de 650 de euro cât era în urmă cu doi ani. Scăderea pentru apartamentele cu două camere este de 150 de euro.

În centru, media pentru trei camere este de 500 de euro, cu trei sute de euro mai puţin. Cele mai mari reduceri sunt la apartamentele din Colentina.

Şi în ţară, chiriaşii oferă mai puţini bani. La Oradea, chiriile au scăzut cu 40%. ?Garsonierele au scăzut şi sub 100 de euro pe lună?, spune Maia Hurmuzache - agent imobiliar.

Specialiştii în tranzacţii imobiliare sunt de părere că în perioada următoare chiriile vor continua să scadă. Probabil cu încă 15 procente până la finalul anului.

Observator

 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close