Antena 3 CNN Economic Imobiliare Condiţiile TVA-ului de 5% pentru locuinţe: casă de maxim 100.000 de euro şi nevoi de spaţiu justificate

Condiţiile TVA-ului de 5% pentru locuinţe: casă de maxim 100.000 de euro şi nevoi de spaţiu justificate

Condiţiile TVA-ului de 5% pentru locuinţe: casă de maxim 100.000 de euro şi nevoi de spaţiu justificate
20 Noi 2008   •   21:11

5% TVA pentru locuinţele noi, dar cu condiţii. Este decizia anunţată de Guvern într-o încercare evidentă de a resuscita piaţa imobiliară. Şi chiar are motive. Notarii au anunţat că din august şi până acum numărul tranzacţiilor a scăzut la jumătate, până la cel mai mic nivel din ultimii 13 ani.
Măsura decisă de Guvern intră în vigoare de la 1 ianuarie şi prevede că cei care au nevoie de un spaţiu mai mare vor plăti doar 5% TVA la achiziţia unei locuinţe noi.
Sunt însă mai multe condiţiile pe care cei interesaţi trebuie să le îndeplinească. Spre exemplu, scutirea de TVA e valabilă doare pentru cumpărarea unui apartament nou, de cel mult 120 de metri pătraţi şi în limita unui preţ de 100.000 de euro.
Având în vedere că taxa pe valoarea adaugată este de 19%, reducerea va fi de 14 procente.
De exemplu la un apartament de trei camere care ar costa 90.000 de euro, reducerea este de 12.600 euro. Aşa că, persoana care îl cumpară va plăti doar 77.400 de euro.
Reducerea este valabila si pentru cei care vor sa plece dintr-un bloc comunist, înghesuit, din Pantelimon, Colentina sau Militari, într-o vilă dintr-o zonă rezidenţială care se încadreaza în cerinţele noii legi.
Dar, şi aici sunt puse condiţii - nevoia unui spaţiu mai mare trebuie justificată. De exemplu, TVA-ul redus se poate aplica unei familii de trei persoane care vrea să se mute dintr-o garsonieră într-un apartament. Dacă familia are trei membri şi se mută de la trei camere la mai multe, reducerea nu se aplică. Aceste aspecte sunt încă în dezbatere, mai ales că premierul Tăriceanu a anunţat generic facilităţi pentru cei care stau în blocurile comuniste.
Antena3

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close