Antena 3 CNN Economic Imobiliare Dubai - de la rai financiar la criză imobiliară

Dubai - de la rai financiar la criză imobiliară

Dubai - de la rai financiar la criză imobiliară
06 Noi 2008   •   19:53

Şi bogaţii plâng câteodată când merg la hotel. Criza imobiliară a lovit Dubaiul, un simbol al luxului din Orientul Mijlociu. Investitorii nu se mai înghesuie la hoteluri cu 1.000 de dolari pe noapte. Chiar dacă este renumit pentru cea mai înaltă, cea mai mare sau prima construcţie din lume, Dubaiul are azi mari probleme. Criza mondială se resimte din plin aici. Şi asta pentru ca 75% din primele 500 din cele mai mari companii din lume au sediul aici. Iar companiile au mari probleme la ele acasă.
Cinci ani, Dubai a fost rai financiar şi imobiliar. Perioada a început imediat ce li s-a permis şi străinilor să deţină teren. Banii au început să curgă.
Acum însă nu se mai fac bani. Sunt tot mai puţini cei care mai plătesc 1.000 de dolari pentru o noapte în Burj al Arab sau cei care mai vor birouri în Burj Dubai cel mai mare turn din lume, ori casă pe insula construită în largul mării. Până mai ieri Dubaiul era o afacere atât de bună, încât a atras speculatori chiar şi din România. Acum stau şi aşteaptă.
?Avem o firmă pe care în momentul de faţă o ţinem în stand-by, aşteptăm vremuri mai bune pentru că domeniul imobiliar a fost cel pe care am apucat să îl activăm şi în Dubai?, spune omul de afaceri Ovidiu Tender.
?Anul trecut clienţii căutau proprietăţi şi doreau să cumpere. Anul acesta proprietarii îşi caută clienţi şi sunt dispuşi să facă concesii ca să-şi poată vinde proprietăţile?, a declarat Lavinia Gheorghe, analist imobiliar.
Băncile nici nu mai vor să audă ce credite pentru investiţii imobiliare în Dubai. În Dubai tranzacţiile imobiliare depăşeau anual 150 de miliarde de dolari, cam de 50 de ori mai mult decât în toată România. Acum lumea pare un tablou îngheţat. Deja la nivel mondial în imobiliare, cuvîntul cheie este aşteptare.
Observator

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close