Antena 3 CNN Economic Imobiliare Guvernul grăbeşte vânzarea locuinţelor ANL

Guvernul grăbeşte vânzarea locuinţelor ANL

Guvernul grăbeşte vânzarea locuinţelor ANL
Sursa foto: locuinte ANL
29 Apr 2009   •   12:47

Guvernul adoptă săptămâna viitoare cadrul normativ pentru vânzarea primelor locuinţe ANL chiriaşilor. Primele 3.300 de locuinţe ANL vor putea fi vândute chiriaşilor după ce acestea vor fi trecute din proprietatea publică în cea privată a statului săptămâna viitoare, prin Hotărâre de Guvern, a anunţat ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga.

Guvernul a decis, în 2007, ca persoanele care locuiesc cu chirie la ANL mai mult de cinci ani să poată cumpăra locuinţele respective. Executivul a transmis consiliilor locale, în vara anului 2008, solicitarea ca 7.113 de locuinţe finalizate până la 31 decembrie 2003 (prin urmare erau închiriate de cinci ani) să fie trecute din proprietatea publică a unităţilor administrativ - teritoriale în cea publică a statului, urmând ca prin Hotărâri de Guvern să fie trecute în proprietatea privată a statului şi să poată fi astfel vândute.

Ministrul spune că, până în 27 aprilie 2009, Ministerul Dezvoltării a primit situaţia doar de la 45 de consilii locale din 32 de judeţe, pentru 3.321 de locuinţe care au fost transferate în proprietatea publică a statului şi care vor fi trecute în domeniul privat al statului, prin HG, săptămâna viitoare. El a precizat că restul de 49 de consilii locale din 25 de judeţe, care au 3.792 de locuinţe, nu au transmis situaţia la centru.

"Prin nota de astăzi (marţi-n.r.) noi am cerut ca pentru 12.843 de locuinţe care sunt finalizate între 1 ianuarie 2004 - 30 aprilie 2008, SGG să facă demersurile pentru a le trece din domeniul public al consiliilor locale în cel public al statului, urmând ca noi să le trecem şi pe acestea în domeniul privat al statului şi să le putem vinde", a spus Blaga.

Ministrul Dezvoltării a declarat că, după ce Guvernul a emis în decembrie 2008 o OUG prin care termenul minim de închiriere de 5 ani este redus la 3, numărul locuinţelor ce pot fi scoase la vânzare a crescut la 14.745. "În acest moment putem discuta despre 14.745 de locuinţe care îndeplinesc condiţiile pentru a putea fi vândute, dacă facem aceste demersuri", a spus el. Potrivit lui Blaga, preţul mediu de vânzare este de 40.000 de euro, iar prin vânzarea celor 14.745 s-ar colecta la bugetul Ministerului Dezvoltării 590 de milioane de euro, care vor fi utilizate tot pentru construirea de locuinţe ANL. Banii nu vor fi viraţi în bugetele locale pentru că, astfel, doar în localităţile în care s-a construit până în prezent ar mai putea fi construite alte imobile ANL. "Astfel vom putea discuta de o distribuţie transparentă către toate unităţile administrativ-teritoriale din ţară, pentru ca toţi tinerii să poată beneficia de aceste facilităţi", a spus Blaga.

Valoarea exactă de vânzare a locuinţelor ANL va fi stabilită de primării, în baza evaluărilor, dar aceasta nu poate fi mai mică decât valoarea de inventar actualizată.


Blaga a amintit că, până la finalul anului trecut, au fost date în folosinţă un număr de 22.598 locuinţe, dintre care 14.745 îndeplinesc deja condiţiile de vânzare.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: vasile blaga Ministerul Dezvoltarii
Parteneri
Designerul Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer
x close