Legea dării în plată lovește și în chiriași!

de D.G.    |    06 Mai 2016   •   08:35
Legea dării în plată lovește și în chiriași! foto: pixabay.com

Blocajul în creditarea populaţiei care se prefigurează ca urmare a legii dării în plată va conduce la creşterea cererii pe piaţa chiriilor, iar proprietarii vor specula momentul pentru a majora nivelul chiriilor, potrivit lui Ioan Bejan, secretarul general al Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România, scrie Capital.ro.

Chiar dacă legea dării în plată, care permite debitorilor să predea imobilul ipotecat la bancă în schimbul ştergerii complete a datoriilor, va deveni funcţională abia de săptămâna viitoare, băncile s-au grăbit să crească deja avansul practicat la creditele ipotecare, ca măsură de protecţie. Până acum BRD, CEC Bank, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Bancpost, Garanti Bank şi Intesa Sanpaolo Bank au crescut avansul la creditele ipotecare în lei. Majoritatea au mers până la 30-35%, de la nivelul anterior de 15%.

„Dacă se restricţionează accesul la creditare, oamenii trebuie să locuiască undeva şi nu au altă variantă decât să caute chirie. Teoretic, cererea ar trebui să crească. Simţind o creştere a cererii, proprietarii vor specula momentul, a declarat pentru Capital Ioan Bejan.
 

Parteneri
x close