Antena 3 CNN Economic Imobiliare Locuinţele din Capitală se ieftinesc, în timp ce preţurile în provincie cresc

Locuinţele din Capitală se ieftinesc, în timp ce preţurile în provincie cresc

Locuinţele din Capitală se ieftinesc, în timp ce preţurile în provincie cresc
Sursa foto: apartamente
18 Mar 2010   •   17:18

În Bucureşti a început, joi, târgul imobiliar de primăvară. Oamenii din domeniu îşi fac din nou speranţe dar lucrurile nu se arată foarte optimiste. Ultimele date arată că din punctul de vedere al preţurilor piaţa imobiliară din capitală s-a decuplat de provincie. În februarie apartamentele în Bucureşti s-au ieftinit, în schimb în marile oraşe din provincie au apărut creşteri. Se simte iarăşi efectul programului prima casă, însă acelaşi program a mai mişcat şi în vara anului trecut preţurile, însă artificial, iar în câtrva luni s-a reluat scăderea.

Indicele naţional Imobiliare.ro pentru februarie arată o scădere de -1,1%, la un preţ mediu pe ţară de 1200 de euro pe metrul pătrat. Scăderea nu este importantă, dar ea arată de fapt o întârziere a relansării cererii.

În Bucureşti şi Constanţa s-au înregistrat ieftiniri, însă în alte oraşe mari, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi sau Brasov, a apărut efectul psihologic al Primei Case. Proprietarii speră iarăşi că vor apărea mai mulţi cumpărători, deşi programul intră din nou pe durmul sinuos al aprobărilor şi repartizărilor de cote către bănci.


Evoluţiile diametral opuse dintre Bucureşti şi marile oraşe de provincie se explică prin preţurile la care au ajuns apartamentele. Dacă într-un oraş de provincie o garsonieră bună costă 25-28 de mii de euro, în Bucureşti preţul mediu este de 42 de mii de euro. Un preţ mediu care include atât locuinţele noi cât şi pe cele vechi. Garsonierele s-au ieftinit cel mai puţin în Bucureşti în februarie. Potrivit anunturiparticulari.ro, acestea au pierdut doar 0,4% din preţ. Pentru un apartament cu două camere proprietarii cer 66 de mii de euro şi pe acest segment s-a înregistrat cea mai mare scădere , de 3,64%. (Carton) Pentru trei camere, valorile medii solicitate sunt de 94 de mii de euro cu o scădere de sub 1%. Diferenţa dintre apartamentele de două camere şi restul, în ce priveşte scăderile, este dată de oferta mare existentă pentru acest tip de locuinţe. Pe de altă parte apartamentele cu 2 camere s-au scumpit cel mai mult în anii anteriori, când cererea era foarte mare tocmai pe acest segment.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: locuinte preturi
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close