Antena 3 CNN Economic Imobiliare Notarii îi vor verifica la poliţie pe cei implicaţi în tranzacţii imobiliare

Notarii îi vor verifica la poliţie pe cei implicaţi în tranzacţii imobiliare

Notarii îi vor verifica la poliţie pe cei implicaţi în tranzacţii imobiliare
Sursa foto: notar public
19 Mar 2009   •   08:43

Poliţiştii şi reprezentanţii notarilor vor să scape de mafia din imobiliare. Ei promit că de la 1 mai, actele de identitate ale românilor care vor să încheie tranzacţii imobiliare vor fi verificate on-line de notari.
Astfel, vor fi accesate, pe internet, actele de identitate ale celor care vor parafa în faţa lor orice fel de tranzacţii de proprietate.
?Practic, notarul nu poate accesa bazele de date ale poliţiei, dar poate trimite on-line la Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date CNP-ul sau datele de identitate ale persoanei pe care vrea să o verifice. Va primi un răspuns în câteva minute, poliţiştii transmiţându-i, pe lângă date şi informaţii legate de valabilitatea actului de identitate, şi fotografia titularului, pentru a o compara cu persoana aflată în faţa sa. Sistemul va fi securizat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, astfel încât nimeni să nu poată avea acces la corespondenţa dintre notar şi oamenii legii?, au precizat poliţiştii, citaţi de Evenimentul Zilei .
Motivul acestei măsuri îl constituie amploarea luată de mafia imobiliară, care foloseşte acte false pentru a căpăta imbile sau terenuri.
?Liderii acestor reţele au reuşit Ťsă cumpereť cu uşurinţă funcţionari din cadrul primăriilor sau al oficiilor de Cadastru de la care - în schimbul câtorva mii de euro - au obţinut documente de proprietate în original. În plus, grupările au întotdeauna în rândurile lor un aşa-numit Ťfalsificator profesionist de acteť. Aceşti profesionişti reuşesc să reproducă perfect o carte de identitate, primind în schimb maximum 300-400 de euro?, au precizat surse din poliţie.
Cu aceste documente şi cu un client, ei căutau un notar complice sau căruia îi este greu să verifice originalitatea actelor, iar tranzacţia era încheiată.

Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close