Antena 3 CNN Economic Imobiliare Patru mii de locuinţe noi vor fi livrate până la sfârşitul anului în Bucureşti. Cine le va cumpăra?

Patru mii de locuinţe noi vor fi livrate până la sfârşitul anului în Bucureşti. Cine le va cumpăra?

Patru mii de locuinţe noi vor fi livrate până la sfârşitul anului în Bucureşti. Cine le va cumpăra?
25 Noi 2008   •   21:48

Până la finalul anului, în Bucureşti vor fi livrate circa 4000 de locuinţe. De 3 ori mai mult decât anul trecut, dar mult mai puţine decât anunţau dezvoltatorii la începutul anului. Jumătate din locuinţele care vor fi gata anul acesta au fost cumpărate în urmă cu un an sau doi de investitori. Adică de fonduri de investiţii, care au cumpărat locuinţele încă din faza de proiect, pentru a le vinde apoi şi cu 50% mai scumpe. Ghinionul lor, căci în situaţia în care e piaţa în acest moment, sunt slabe şanse să le vândă, sau cel puţin nu la preţurile care sunt acum în piaţă.
În primul semestru al anului 2008, pe piaţă au fost livrate circa 1300 de locuinţe. Mai bine de 90% din ele sunt apartamente. Deşi nu este o cifră impresionantă, numai jumătate din aceste locuinţe au ajuns la populaţia din România, la oameni care au făcut credite pentru o locuinţă. Cealaltă jumtate au fost cumpărate încă de la lansarea proiectelor imobiliare de investitori. Direct de la dezvoltatori. Şi acelaşi lucru e valabil şi pentru locuinţele care vor fi gata în cel de-al doilea semestru al anului.
?Până la finalul lui 2008, 16 proiecte vor livra o parte din numărul total de unităţi pe care îl vor cuprinde, aproximativ 3200 unităţi. Cunoscând piaţa, ştiind că cererea e mare, şi ţinând cont că piaţa imobilară a tot crescut cu 20-30% pe an, investitorii au putut să vândă apartamente cumpărate de ei din 2005 şi cu 50% mai mult.? a spus Simina Istrate, consultant rezidenţial.
Cel mai mare investitor din România, a intrat în această afacere în 2006. De atunci a cumpărat 907 apartamente, în toate zonele din Bucureşti. Asta pentru că ştia că există cerere mare şi în cartiere de lux, dar şi pe la periferie.
Vremurile s-au schimbat însă, şi românul care acum un an dădea pe o casă în Titan 120.000 de euro, acum se uită mai bine la bani. Cel mai mic preţ pe care îl are investitorul este 70.000 de euro, pentru o garsonieră în Primăverii. Şi cel mai scump - un penthouse în Colentina, depăşeşte 250.000 de euro.
În 2008, în Bucureşti, au fost lansate 15 noi proiecte imobiliare, iar în anul 2009 se aşteaptă pe piaţă să fie livrate circa 5000 de locuinţe.
Observator

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close