Antena 3 CNN Economic Imobiliare Piaţa imobiliară, în cădere liberă

Piaţa imobiliară, în cădere liberă

Piaţa imobiliară, în cădere liberă
Sursa foto: Bloc de locuinte
16 Mai 2009   •   19:04

E loc şi de mai rău, pentru piaţa imobiliară. Cel puţin asta este părerea specialiştilor, care prognozează un declin şi mai accentuat al pieţei. Scăderile de preţuri de 30 sau 40 de procente, pentru locuinţe, înregistrate până acum, ar putea să nu se oprească aici. În următoarele şase luni sunt aşteptate ieftiniri şi mai mari.

Scăderile de preţuri, prognozate de specialişti în a doua jumătate a anului, vor fi mai accentuate la apartamentele vechi. În cazul acestora, ieftinirile ar putea să depăşească 20%. Ritmul de scădere este determinat de locaţie şi calitatea apartamentului, susţin ziariştii de la Gândul.

Dacă în urmă cu un an pentru un apartament în sudul capitalei proprietarul cerea 125.000 de euro, în prezent, oferta este de maxim 70.000 de euro. Aceeaşi situaţie o regăsim şi în cartierele din est. În cazul locuinţelor noi, scăderea va fi de 10-15 procente. Scăderile vor fi mai mici pentru apartamentele de calitate şi cele situate în zone bune.

Cu toate acestea, pe piaţa imobiliară au fost şi cazuri în care preţurile au crescut, în loc să scadă. Este cazul unui complex rezidenţial, situat în estul capitalei. În 2007, un metru pătrat costa aproximativ 1.300 de euro, iar acum el se vinde cu aproape 1.700.

Specialiştii sunt optimişti şi încearcă să vadă jumătatea plină a paharului. Potrivit acestora, criza imobiliară are şi efecte benefice. Una dintre ele ar fi aceea că, de acum înainte, dezvoltatorii se vor orienta spre ajustarea apartamentelor la suprafeţe mai mici. Asta în condiţiile în care terenurile construibile din oraşele mari se vor găsi tot mai greu.

Antena 3

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close