Antena 3 CNN Economic Imobiliare Preţul terenurilor a scăzut cu pănă la 70% din cauza crizei financiare

Preţul terenurilor a scăzut cu pănă la 70% din cauza crizei financiare

Preţul terenurilor a scăzut cu pănă la 70% din cauza crizei financiare
Sursa foto: Teren
04 Apr 2009   •   11:55

Criza a ieftinit terenurile chiar şi cu 70%. După ce au înregistrat creşteri record de până la 400 de procente, preţurile terenurilor au coborât la fel de spectaculos, în lipsa clienţilor. Specialiştii estimează că preţurile vor creşte însă din nou după ce populaţia va avea iar acces la credite.

Perioada de vârf pentru tranzacţiile cu terenuri a fost 2007 ? 2008, când preţurile la terenuri au crescut anual chiar şi cu 400 la sută. În Capitală, zona cea mai vânată de investitori a fost cea de nord. Chiar şi în zonele cel mai puţin căutate preţurile au sărit de 100 de euro/metrul pătrat.

Criza financiară şi scumpirea creditelor i-a lăsat pe proprietarii de terenuri fără cumpărători. Astfel că, faţă de perioada de vârf, preţurile de ofertă s-au redus cu 50 şi chiar 70%, susţin ziariştii de la Gândul. Din costul de construcţie al unui metru pătrat, terenul a ajuns să reprezinte maximum 300 de euro, faţă de 5 ? 600 de euro cât era acum doi ani.

Specialiştii susţin că tranzacţiile imobiliare sunt blocate şi de tendinţele speculative. Unii investitorii doresc să cumpere şi la un sfert din oferta făcută de proprietar.

Criza nu a afectat la fel toate zonele. În cele ultracentrale, unde oferta de terenuri este redusă, cum ar fi Primăverii, Piaţa Victoriei, Piaţa Romană sau Cotroceni, preţurile nu au scăzut sub 3.500 de euro/metrul pătrat. În zonele limitrofe ale Capitalei, precum Corbeanca, Popeşti-Leordeni sau Domneşti, un metru pătrat de teren poate fi cumpărat cu 150-300 de euro.

Specialiştii imobiliari estimează că relaxarea condiţiilor de creditare va creşte automat cererea pentru terenuri şi, implicit, preţurile acestora.

Antena 3

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close