Antena 3 CNN Economic Imobiliare Sebastian Vlădescu: Proprietăţile din România nu sunt taxate la adevărata lor valoare

Sebastian Vlădescu: Proprietăţile din România nu sunt taxate la adevărata lor valoare

Sebastian Vlădescu: Proprietăţile din România nu sunt taxate la adevărata lor valoare
Sursa foto: Sebastian Vlãdescu
16 Ian 2010   •   12:13

Sebastian Vlădescu vrea să crească taxa pe casă la câteva mii de euro, pe motiv că proprietăţile din România nu sunt taxate la adevărata lor valoare. Primii vizaţi sunt bogaţii României care au case sau vile cu o valoare de impozitare mai mică decât valoarea maşinii lor. Ministrul dă asigurări că iniţiativa nu îi include şi pe românii cu venituri mici.

Ministrul de Finanţe vrea impozitarea caselor la valoarea de piaţă. Sebastian Vlădescu susţine că este vorba mai ales despre terenurile şi proprietăţile oamenilor înstăriţi. Ministrul susţine că este anormal ca unii români bogaţi să plătească o taxă de impozitare a locuinţei mult mai mică decât taxa de impozitare pe maşina de lux pe care o deţin.

Practic, impozitarea după valoarea de piaţă a imobilelor şi a terenurilor ar însemna mărirea taxei de proprietate de câteva ori. Ministrul Vlădescu dă asigurări că măsura nu îi vizează şi pe românii de rând.

În ajutorul acestei iniţiative vin Insitutul Naţional de Statistică şi BNR. Ambele au anunţat au anunţat că vor crea primul indice imobiliar din România, pe baza datelor obţinute de la notarii publici.

Deocamdată, valoarea de impozitare este calculată în funcţie de o grilă din Codul Fiscal în care se precizează valoarea unui metru pătrat construit din beton, cărămidă, lemn şi alte materiale, care este apoi înmulţită cu suprafaţa imobilului şi ajustată în funcţie de rangul oraşului în care este situată, de accesul la utilităţi şi de vârsta construcţiei. Valoarea de impozitare poate fi şi de 20 de ori mai mică decât cea de piaţă.

Dacă ministrul de Finanţe se ţine de cuvânt, impozitul pe proprietate ar trebui să fie, cel mai probabil, diferenţiat, fie după valoarea proprităţii fie după destinaţia ei de folosinţă, fie un amaestec între cele două.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Sebastian Vladescu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close