Antena 3 CNN Economic Imobiliare Veniturile, un criteriu important pentru cei care se înscriu în programul "Prima Casă"

Veniturile, un criteriu important pentru cei care se înscriu în programul "Prima Casă"

Veniturile, un criteriu important pentru cei care se înscriu în programul "Prima Casă"
Sursa foto: Emil Boc
22 Mai 2009   •   10:24

Chiar dacă statul va garanta 60.000 de euro pentru acordarea unui împrumut, veniturile vor fi un criteriu important pentru cei care doresc să se încadreze în programul "Prima Casă".

Bancherii susţin că există riscul nerambursării creditelor, dacă acestea vor fi garantate exclusiv de către stat, dar consideră că programul Prima Casă e o idee bună.

Programul nu prevede o limită de vârstă pentru cei care doresc să-şi cumpere o locuinţă cu garanţie de stat, dar premierul Emil Boc a precizat că băncile care vor să intre în programul Prima Casă trebuie să îndeplinească o serie de condiţii.

Potrivit primului ministru, băncile vor trebui în primul rând să nu ceară mai mult de 5% avans. A doua condiţie se referă la dobândă. Astfel, băncile care vor da cele mai mici dobânzi se vor califica în program.

"Nepenalizarea rambursării anticipate a credituluiva fi un criteriu. De exemplu, iau un credit pe 30 de ani, dar după 10 sau după 5 ani am bani să achit creditul. Acum te penalizează, noi punem condiţie fără comision de penalizare. Sistemul de evaluare al imobilului acceptat în garanţie va fi de asemenea un criteriu, pentru că băncile au tot felul de sisteme de evaluare a imobilului", a declarat primul-ministru.

În plus, susţine Emil Boc, sistemul de evaluare al clădirii şi apartamentului va fi stabilit de stat, după negocieri cu băncile.

"Nu am pus nicio condiţie, ca locuinţa să fie nouă sau veche", a mai declarat Emil Boc.

Antena 3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc prima casa program conditii banci
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close