Antena 3 CNN Economic Guvernanții s-au răzgândit! Decizie importantă cu privire la tichetele de masă

Guvernanții s-au răzgândit! Decizie importantă cu privire la tichetele de masă

Decizie importantă în ceea ce privește tichetele de masă, în urma negocierilor de astăzi, între Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Marcel Boloș.

de Cătălina Mănoiu    |    25 Sep 2023   •   12:05

Negocieri dure în această dimineață între premierul Marcel Ciolacu, Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, dar și liderul liberal, Nicolae Ciucă. 

Întâlnirea s-a încheiat în urmă cu puțin timp. În urma discuțiilor au fost luate decizii importante cu privire la măsurile de austeritate pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament.  

De exemplu, s-a stabilit că TVA-ul în cazul festivalurilor și concertelor va crește de la 5% la 9%. La fel se va întâmpla și pentru evenimentele culturale. Asta după ce, inițial, Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, anunțase că TVA-ul va rămâne la valoarea de 5%. 

Tichetele de masă, plătite doar pe carduri restricționate

O altă decizie importantă stabilită astăzi este cea asupra tichetelor de masă. Legea pusă în dezbatere permitea ca acestea să fie plătite atât cash, cât și sub formă de carduri restricționate, în funcție de decizia angajatorului. În urma discuțiilor de astăzi, s-a revenit asupra deciziei, iar tichetele de masă vor putea fi plătite doar pe carduri restricționate, așa cum au cerut firmele. 

Cu toate acestea, săptămâna următoare, în Guvern, va fi adoptat un proiect potrivit căruia vor fi reduse comisioanele firmelor care administrează aceste tichete de masă. 

Totodată, se elimină limitarea de 2,5% din venituri pentru cheltuieli pe care primăriile le pot face cu activitățile culturale sau sportive. 

De asemenea, s-a decis ca la nivelul administrațiilor locale, primării, Consilii Județene, să se reducă doar 10% din posturile pe care fiecare unitate administrativ teritorială le are. 

Restul măsurilor rămân neschimbate

O mulțime de alte măsuri, care erau deja bătute în cuie în proiectul propus de Guvern, rămân neschimbate. 

De exemplu, toți angajații din România vor plăti contribuție la asigurările de sănătate. De asemenea, există și un impozit pe venit care va fi plătit de IT-iștii care câștigă mai mult de 10.000 de lei pe lună. 

Totodată, bugetarii care au un venit mai mare de 8000 de lei pe lună rămân fără vouchere de vacanță și fără indemnizație de hrană, iar firmele vor avea parte de o serie întreagă de taxe noi. De exemplu 1% din cifra de afaceri pentru marile companii, 1% din cifra de afaceri pentru bănci pe lângă impozitul de 16%. 

Cel mai probabil, măsurile vor ajunge astăzi pe masa Guvernului pentru a fi adoptate. 

×
Subiecte în articol: tichete masă masuri fiscale
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close