Antena 3 CNN Economic Pachetele cu 24 kilograme de alimente vor ajunge la români. Ce conţin ele şi cum intri în posesia lor

Pachetele cu 24 kilograme de alimente vor ajunge la români. Ce conţin ele şi cum intri în posesia lor

Pachetele cu alimente care cântăresc 24 de kilograme urmează să ajungă la românii vulnerabili începând de marţi, 1 noiembrie.

Pachetele cu 24 kilograme de alimente vor ajunge la români. Ce conţin ele şi cum intri în posesia lor
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    31 Oct 2022   •   16:26

Pachetele cu hrană vor fi împărţite românilor cu venituri sub minimul garantat şi este vorba de beneficiarii legii privind ajutorul social. 

Aceste pachete care vor fi distribuite persoanelor vulnerabile conţin făină, mălai, paste, ulei, zahăr, orez, conserve de carne, gem şi compot, adică alimente de bază pentru români.

Este vorba despre aproximativ două milioane de oameni care vor primi aceste pachete cu 24 de kilograme de alimente, spunea recent ministrul Investiţiilor europene, Marcel Boloş.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Pachetele cu alimente se vor distribui începând cu data de 1 noiembrie, ele fac parte dintr-un program pe care noi l-am implementat începând cu anul 2017. Sunt pachete cu produse alimentare, au 24 de kilograme greutatea.

Pachetele sunt destinate celor care sunt cu veniturile sub venitul minim garantat, este vorba de beneficiarii legii privind ajutorul social.

Avem peste 1,8 milioane de astfel de pachete pe care noi le distribuim o dată la şase luni și, desigur, odată cu finalizarea programului care va avea loc în luna ianuarie închidem un program ce a avut ca adresabilitate această categorie de beneficiari.

Am încercat ca distribuirea lor să aibă loc în lunile noiembrie și decembrie, pentru ca înainte de sărbători să poată să beneficieze de aceste pachete de produse alimentare", spunea ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, recent, la Antena 3 CNN.

Alimentele sunt luate în totalitate cu bani europeni. Finanțarea este asigurată din vechiul program operațional destinat asistenței pentru persoanele defavorizate. 

Cum ajung pachetele cu alimente la români

"Pachetele cu alimente sunt în centrele de depozitare pe care ni le-au pus la dispoziție autoritățile locale și este o practică pe care noi o avem începând cu anul 2019 ca aceste centre de depozitare mai apoi să deservească beneficiarii. 

Implicarea a fost a autorităților locale în acest proces. Am avut aceste campanii de distribuire și în trecut, cu sprijinul primarilor", a spus Boloş.

"Beneficiarii se găsesc la nivelul autorităților locale și am avut sprijin din partea primarilor pentru ca pachetele să fie distribuite, dumnealor fiind cei care au și stabilit unde vor exista aceste centre de distribuție și de depozitare", a continuat ministrul.

Așadar, vor fi români care vor primi în această perioadă atât cei 250 de lei, de la voucherele pentru alimente, cât și un pachet de peste 24 de kilograme de alimente. 

"În continuare, până la jumătatea lunii noiembrie se vor emite și distribui cardurile pentru categoriile de beneficiari care au devenit eligibili după momentul acordării celei de‑a doua tranșe, sau care au fost omiși din aceasta, însumând aproximativ 33.000 de persoane. 

Pentru aceștia, încărcarea se va face pe parcursul lunii noiembrie. O posibilă excepție ar putea surveni în cazul persoanelor care nu au fost găsite la domiciliu pentru a li se înmâna cardul sau care nu au răspuns avizării reprezentanților Companiei Naționale Poșta Română, însă nu există riscul ca vreunul dintre beneficiarii eligibili să nu primească acest sprijin.

Separat de voucherele sociale pentru alimente oferite prin programul "Sprijin pentru România", în luna noiembrie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura livrarea unei noi tranșe de pachete cu alimente pentru persoane defavorizate.

Primele ajutoare, oferite prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD), au fost livrate în ianuarie 2020, când persoanele din grupurile vulnerabile au primit alte 1,18 milioane de pachete. De atunci, au fost livrate patru astfel de tranșe.

Ce conţine fiecare pachet cu 24 de kilograme de alimente

Pachetele conțin 34 de produse alimentare de bază, precum zahăr, făină, ulei și conserve.

Fiecare pachet conține 12 tipuri diferite de produse:

- făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);

- mălai (4 pungi de 1 kg);

- paste făinoase (2 pungi de 400 g);

- ulei (4 sticle de 1 l);

- zahăr (2 pungi de 1 kg);

- orez (4 pungi de 1 kg);

- conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);

- conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);

- conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);

- borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml)

- gem de fructe (1 borcan de 360 g);

- gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g)", se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close