Antena 3 CNN Economic Câţi pensionari din România trăiesc cu 1.125 de lei în luna decembrie

Câţi pensionari din România trăiesc cu 1.125 de lei în luna decembrie

Ministrul Muncii a dezvăluit, recent, câţi pensionari români încasează pensia minimă de 1.125 de lei lunar.

Câţi pensionari din România trăiesc cu 1.125 de lei în luna decembrie
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Dec 2023   •   13:58

Cea mai mare pensie din România atinge 94.000 de lei pe lună. 

"Este o pensie contributivă, de aproximativ 94.000 de lei, dar este o pensie contributivă, nu e pensie de serviciu. Pe prime locuri, sunt pensii contributive cu valori foarte mari.

Tot peste 90.000, tot cu pensii contributive. Sunt ale unor cotizanţi la bugetul de stat din domeniul bancar. Mi se pare absolut corect, dacă s-au constituit, reţinut şi virat contribuţii sociale pentru asta, mi se pare absolut corect", a explicat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

La polul opus se află o pensie de 1.125 lei, fiind cea mai mică din România.

Câţi pensionari din România trăiesc cu 1.125 de lei lunar

"1.200.000 de români încasează pensia minimă în acest moment", a dezvăluit Simona Bucura Oprescu la Prima TV.

Potrivit ministrului Muncii, foarte mulţi români nu înţeleg cât de important e să aibă contribuţiile sociale plătite la bugetul de stat, deci să nu muncească "la negru".

Cât va fi pensia minimă începând din ianuarie 2024. Banii pe care îi vor primi pensionarii în plus

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat data la care vor intra pensiile în luna ianuarie 2024.

La fel ca în luna decembrie, la început de ianuarie vor fi două zile libere pentru bugetari, iar pensiile vor fi virate în conturi "la timp", după 3 ianuarie 2024.

"În anul 2024 vom avea două majorări ale pensiilor românilor, una de la 1 ianuarie, cealaltă ca urmare a recalculării. Tuturor pensionarilor le transmit să aibă încredere în noi, pentru că suntem responsabili, suntem serioşi. Da, există bani de pensii! (...)

Este un angajament al Guvernului României care în bugetul pentru anul 2024 prevede sursele pentru finanţarea noii legi a pensiilor care va genera creşterea pensiilor pentru toţi români", a spus Simona Bucura-Oprescu într-o conferinţă susţinută în comuna Recea.

"În ianuarie, pensiile vor crește, vor crește cu majorarea deja anunțată de 13,8% și sigur că românii își vor primi pensiile la timp, ca și până acum. Am văzut declarațiile panicarte, populiste făcute de unii sau de ceilalți și chiar îi rog să fie mai rezervați în privința aceasta, fiindcă, pe de o parte, creează o neliniște românilor și care nu are nicio legătură cu realitatea. Pe de altă parte, în ceea ce privește modul în care agențiile de rating și alte instituții care sunt foarte atente la ceea ce se întâmplă în România, în mediul economic, în ceea ce privește partea de buget de stat, de politici macroeconomice, este foarte important să fim responsabili și să nu facem declarații care nu se regăsesc în realitate și care sigur produc efecte negative", a declarat ministrul Muncii.

De la 1 ianuarie 2024, toți pensionarii vor primi o majorare de 13,8%

Schimbările majore vor veni însă din luna septembrie a anului viitor, când se face recalcularea tuturor pensiilor.

 

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close