Antena 3 CNN Economic Record fabulos pentru economia românească

Record fabulos pentru economia românească

Record fabulos pentru economia românească
25 Iul 2017   •   10:33

România ocupă primul loc în rândul Pieţelor de Frontieră din întreaga lume, cu randamente ce depăşesc 40%, în dolari, de la începutul anului, se arată într-un comunicat de presă al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) transmis, marţi, AGERPRES. 

Locul al doilea este ocupat de Nigeria cu 39%, urmată pe al treilea de Kazahstan cu 35,6%. Locurile 4 şi 5 sunt deţinute de Argentina cu 35,1% şi de Estonia cu 33,4%. 

'Piaţa de capital din România profită de contextul macroeconomic pozitiv. Indicele BET Total Return (BET-TR), care include şi dividendele distribuite de cele mai tranzacţionate companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, a crescut cu peste 40% în USD de la începutul acestui an şi, prin urmare, a înregistrat cea mai rapidă creştere din toate cele 23 de ţări din indicele MSCI Frontier Markets, arată o analiză Berenberg bazată pe datele Bloomberg', se arată în comunicatul citat. 

Potrivit BVB, rezultatul a fost posibil datorită dividendelor de două cifre distribuite de mai multe companii şi creşterii pieţei, indicele principal BET atingând cel mai înalt nivel din ultimii 9 ani. 

'Economia României doboară record după record. Tigrul creşterii economice din Europa de Est s-a întors şi se află pe calea convergenţei către Europa Occidentală în viitorul nu atât de îndepărtat pe fondul implementării unor reforme structurale importante în timpul crizei financiare globale, a intrărilor mari de fonduri europene, a investiţiilor străine directe şi a orientării pro-europene', a declarat Carsten Hesse, EME Equity Strategist în cadrul Berenberg. 

Strategul Berenberg a mai arătat că România are o mare şansă de a fi promovată de la statutul de Piaţă de Prontieră la cel de Piaţă Emergentă. 

'Acestă promovare va schimba complet piaţa de capital din România deoarece mult mai mulţi investitori internaţionali ar începe să investească în România aşa cum s-a întâmplat atunci când Qatar, Emiratele Arabe Unite sau Pakistan au fost promovate la statutul de pieţe emergente. Pentru a ajunge cât mai repede la acest statut şi pentru a creşte şansele de promovare, ar trebui să existe mai multe privatizări semnificative şi IPO-uri la Bursa de Valori Bucureşti, cum ar fi Hidroelectrica şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, precum şi o reducere a deţinerilor statului în companii precum OMV Petrom, Romgaz sau Electrica pentru a majora free-float-ul', a explicat Hesse. 

La rândul său, Ludwik Sobolewski, CEO BVB, susţine că atunci când vine vorba despre cele mai dinamice pieţe de capital, România este locul, nu doar din Europa, ci şi din lume, în care vrei să fii dacă eşti un investitor care urmăreşte creşterea. 

'Piaţa locală de capital poate găzdui în acelaşi timp creşteri şi sume substanţiale de bani, şi nu doar în ceea ce priveşte acţiunile, ci şi în ceea ce priveţte obligaţiunile. În acelaşi timp vrem să atragem atenţia antreprenorilor pentru ca ei să nu rateze această oportunitate unică de finanţare prin piaţa de capital şi să dobândească astfel o nouă dimensiune a business-ului', a afirmat Sobolewski.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close