Antena 3 CNN Economic Românii care au subscris acțiuni la Hidroelectrica nu le vor primi pe toate. Cum știi câte acțiuni primești

Românii care au subscris acțiuni la Hidroelectrica nu le vor primi pe toate. Cum știi câte acțiuni primești

Listarea Hidroelectrica s-a dovedit a fi un succes, având în vedere că românii au subscris acțiuni în valoare de 6,25 miliarde de lei.

Românii care au subscris acțiuni la Hidroelectrica nu le vor primi pe toate. Cum știi câte acțiuni primești
Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
de Georgiana Adam    |    05 Iul 2023   •   16:12

Românii care au subscris acțiuni ale Hidroelectrica nu le vor primi pe toate, ci li se vor returna banii, dat fiind că acţiunile ofertei Hidroelectrica au fost suprasubscrise de 4,7 ori.

Interesul extrem de mare pentru subscrierea acțiunilor Hidroelectrica, atât din partea investitorilor din România, cât și din străinătate, a făcut ca numărul acțiunilor să fie suprasubscris, deși Hidroelectrica și Fondul Proprietatea au suplimentat oferta inițială cu 5%, ajungându-se la 20% din totalul acțiunilor.

Tranșa a fost suplimentată cu 5% (17.941.635 actiuni), dar tot este suprasubscrisă, așa că s-a stabilit ceea ce se numește, ceva mai tehnic: alocare pro-rata.

Practic, românii vor primi un număr de acțiuni egal cu numărul acțiunilor subscrise înmulțit cu indicele de alocare (factorul pro-rata). În cazul de față, factorul pro-rata este de 0,3209762650.

Specialiști în tranzacții pe burse spun că acest lucru înseamnă că o persoană fizică care a subscris 50 de acțiuni va primi doar 16 acțiuni, pentru diferența de 34 de acțiuni urmând să i se restituie banii, cu posibilitatea achiziției directe a lor începând cu data de 12 iulie, pe BVB.

"Gradul de supra-subscriere la Hidroelectrica a fost de 211,54% pe tranșa de retail. 

Citeşte şiCare este preţul final al unei acţiuni la Hidroelectrica. Bogdan Badea: "Suntem încântați de interesul puternic venit din partea investitorilor"

Investitorii vor primi un număr de acțiuni egal cu cel al acțiunilor subscrise înmulțit cu indicele de alocare, acesta fiind aproximativ 0.32", a declarat Miriam Andrei, Director General TradeVille, potrivit adevarul.ro.

Conform acestuia, 20.000 de români au subscris acțiunile producătorului de energie hidro pe site-ul companiei de brokeraj.

Per total, valoarea acțiunilor Hidroelectrica subscrise de români a fost de 9,4 miliarde de euro.

Acțiunile intră la tranzacționare pe BVB la 12 iulie

Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din Romania şi una din cele mai profitabile companii de stat, anunţă că preţul final al ofertei de acţiuni a fost stabilit la 104 lei/acţiune, ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde euro). 

Acţiunile companiei de stat intră la tranzacţionare la BVB la 12 iulie, sub simbolul "H2O".

Acțiunile nu pot fi înstrăinate o jumătate de an, se arată într-un comunicat al companiei remis presei.

Hidroelectrica a anunțat că va aplica pentru admiterea la listare și tranzacționarea acțiunilor sale în categoria Premium a pieței reglementate a Bursei de Valori București (BVB).

Hidroelectrica deține 182 de hidrocentrale, cinci stații de pompare şi un parc eolian

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce privește cantitatea de energie produsă, și un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. 

Grupul deține și operează 182 de hidrocentrale, cinci stații de pompare și un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt sucursale organizate geografic pe teritoriul României. 

Capacitatea de producție totală instalată a activelor hidroenergetice ale Societății este împărțită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei și stații de pompare.

Societatea deține un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW și o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 și de 15 TWh în 2020 (toate cantitățile reprezentând producția brută). 

Producția din 2022 reflectă condițiile hidrologice mai puțin favorabile din cauza secetei severe.

Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe piețele de energie electrică angro și cu amănuntul din România. 

Cota de piață a Societății în ceea ce privește energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, conform ANRE. 

Numărul de clienți de retail a crescut de la 2.465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, Societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienților finali, potrivit ANRE. 

În anii încheiați la 31 decembrie 2022, 2021 și 2020, Societatea a generat venituri consolidate în valoare de 9.452,0 milioane RON, 6.489,3 milioane RON și, respectiv, 3.841,4 milioane RON. 

În aceeași perioadă, Societatea a raportat profituri anuale în valoare de 4.464,0 milioane RON, 3.116,1 milioane RON și, respectiv, 1.558,0 milioane RON.

În primul trimestru din 2023 Societatea a obținut venituri consolidate de 3.272,1 milioane RON, ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută (4,8 TWh în primul trimestru din 2023) pe toate piețele, incluzând piețele angro, cu amănuntul și de echilibrare.

Imediat anterior Ofertei Publice Inițiale, acțiunile Societății sunt deținute de Ministerul Energiei (80.06%) și de Fondul Proprietatea (19.94%). Fondul Proprietatea a deținut o participație minoritară în Hidroelectrica încă de la înființare, în 2005.

×
Subiecte în articol: hidroelectrica acţiuni Hidroelectrica
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close