Antena 3 CNN Economic Românii îşi cheltuie economiile, de teama unor scumpiri şi mai mari

Românii îşi cheltuie economiile, de teama unor scumpiri şi mai mari

În loc să strângă cureaua, mulţi români îşi cheltuie acum banii puşi deoparte, în cei doi ani de pandemie. Totul, din teama de a nu cumpăra aceleaşi servicii sau bunuri, la un preţ mult mai mare.

Românii îşi cheltuie economiile, de teama unor scumpiri şi mai mari
Sursa foto: Mediafax Foto / Valentina Sarosi
de Silviana Baicu    |    28 Iun 2022   •   21:36

Conform ultimelor date prezentate de BNR, depozitele în lei deținute de populație în depozite bancare, au scăzut în termeni reali cu 12% în luna mai, față de aceeași perioadă a anului trecut.

La finalul lunii mai spre exemplu, în depozitele în lei ale populației existau peste 156 de miliarde de lei, comparativ cu finalul lunii decembrie când în depozite se aflau puțin peste 165 de miliarde de lei, adică mai mult cu 8,4 miliarde.  

De când au început să scadă economiile românilor

Conform BNR, în termeni reali, prima scădere a fost de -0,4% și a fost înregistrată în luna ianuarie 2022, comparativ cu ianuarie 2021, iar în luna martie depozitele în lei ale gospodăriilor populației au scăzut și mai mult. Mai exact cu 4.8% față de luna anterioară. Cum s-a ajuns într-o astfel de situație? 

Specialiștii susțin că oamenii au început să cheltuie din economiile făcute în timpul pandemiei, paradoxal, de teama inflației, lucru reflectat și de creșterea consumului ca atare și a serviciilor din domeniul turismului. Spre exemplu, mulți cumpără acum produse și bunuri, de teamă că peste o lună sau două, aceleași lucruri vor costa mai mult.

Pe ce dau românii cei mai mulţi bani

Conform Institutului Național de Statistică, cea mai mare parte a cheltuielilor lunare o reprezintă cheltuielile de consum, iar acestea sunt urmate îndeaproape de banii pentru impozite, contribuții, cotizații și taxe obligatorii.

Citiţi şi: Scumpiri în lanţ la sucuri, ţigări, alcool, restaurant, hotel. Cum ni se scumpeşte viaţa odată cu aplicarea noilor măsuri fiscale

×
Subiecte în articol: scumpiri economii preturi
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close