Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Explozia meteoritului deasupra României, înregistrată de aparate | Anunţul INFP

Explozia meteoritului deasupra României, înregistrată de aparate | Anunţul INFP

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) marți, 11 iulie, ora 21:49 sudul țării noastre a fost martorul unui eveniment astronomic uimitor, apariția unui meteorit care a explodat, generând un boom sonic.

de Claudia Popovici    |    17 Iul 2023   •   18:17

Explozia a fost detectată de către stațiile de monitorizare a infrasunetelor amplasate în centrul și nordul României.

”Marți, 11 iulie 2023, la ora 21:49:54 (ora locală), sudul țării noastre a fost martorul unui eveniment astronomic uimitor-apariția unui meteorit care a explodat, generând un boom sonic. Explozia a fost detectată de către stațiile de monitorizare a infrasunetelor ale INCDFP (IPLOR și BURARI) amplasate în centrul şi nordul României.

În urma analizei formelor de undă înregistrate de cele două stații de infrasunete, s-a observat că valorile maxime ale amplitudinii semnalelor au fost de 0.03 Pa – la IPLOR, respectiv de 0.04 Pa – la BURARI. Semnalele infrasonice înregistrate sunt caracterizate de frecvențe medii înalte, 1,9 Hz la stația IPLOR, respectiv 3,1 HZ, în cazul stației BURARI.

Pe lângă stațiile de infrasunete, semnalele acustice generate de obiectul cosmic au fost înregistrate şi de trei stații ale Rețelei Seismice Naționale – RSN, amplasate la Petroșani și Târgu Jiu”, informează reprezentanții INCDFP.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Meteoritul care a speriat două ţări | În regiunea Vidin din Bulgaria s-a auzit un bubuit puternic

Un fenomen rar a alertat autoritățile din România. Un meteorit a luminat cerul țării noastre, apoi, cel mai probabil, a căzut în Bulgaria.

Inițial, salvamontiștii din Gorj și Hunedoara au văzut pe cer o lumină puternică și o flacără, iar zgomotul puternic i-a făcut să creadă că ar fi vorba despre un avion care are probleme tehnice.

Meteoritul a fost văzut în jurul orei 22. Atunci, se pare, ar fi traversat România, iar salvamontiștii din două județe din Gorj și din Hunedoara au intrat în alertă după ce au observat pe cer o lumină puternică, cu flacără și zgomot, care s-a deplasat în mare viteză, la mică distanță, peste creasta masivului Vulcan.

Inițial s-a crezut că este vorba despre un avion care s-a prăbușit sau care are probleme tehnice, însă după verificarea sistemului 112, salvamontiștii și-au dat seama că este vorba despre altceva.

Au analizat apoi imaginile pe care le-au filmat și au constatat că, cel mai probabil, este un meteorit care a urmat o traiectorie prin județul Gorj.

Citeşte şi: Astronom român, explicații despre mingea de foc care a brăzdat cerul României: "Se numește meteor"

Ulterior, pe rețelele de socializare au apărut imagini din mai multe locații. A fost văzut în Cluj, în Hunedoara, Gorj, Dolj și Bulgaria. Meteoritul s-ar putea să fi căzut în Bulgaria. Autoritățile de acolo au anunțat că regiunea Vidin din Bulgaria s-a auzit un bubuit puternic. Până acum nu există informații care să facă referire la persoane rănite, incendii sau pagube materiale.

Acelaşi fenomen cosmic s-a petrecut în 2013, în Kamensk-Uralsky, Federaţia Rusă, dar a fost mult mai devastator, provocând rănirea a 1.491 de persoane şi avarierea a 7.200

×
Subiecte în articol: meteorit INFP
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close