Antena 3 CNN Actualitate Inedit Astronom român, explicații despre mingea de foc care a brăzdat cerul României: "Se numește meteor"

Astronom român, explicații despre mingea de foc care a brăzdat cerul României: "Se numește meteor"

Astronomul român Ciprian Vântdevară, a explicat, la Antena 3 CNN, ce caracteristici are sfera luminoasă care a fost observată pe cerul României, în noaptea de marți spre miercuri. Autoritățile au crezut, inițial, că era vorba despre un avion care luase foc.

Astronom român, explicații despre mingea de foc care a brăzdat cerul României: "Se numește meteor"
de Mia Lungu    |    12 Iul 2023   •   12:17

"În primul rând aș vrea să stabilim termenii. Noi când ne referim la meteorit ne referim la obiect în sine care a ajuns la sol. Îl putem pune într-o expoziție, nu știu, putem să-l atingem. Arată ca un bolovan. Poate să fie din piatră sau din metal.", a explicat astronomul. 

"Acolo, în spațiu, ei poartă numele de meteoroizi. Sunt fragmente care circulă liber prin spațiu și, la un moment dat, când intră în atmosfera pământul, pentru că au viteză foarte mare, ard în atmosfera superioară, la frecarea cu aerului.

Fenomenul luminos, cel pe care l-ați văzut dvs. și l-au văzut și ceilalți locuitori, se numește meteor, nu meteorit. Iar o anumită categorii de meteori, noi le mai spunem bolizi, în limbaj de specialitate. Acei meteori foarte strălucitori.

Citește și: Fenomen straniu peste creasta masivului Vâlcan. Salvamontiştii din Hunedoara și Gorj au dat alerta

Situațiile sunt foarte rare în care să ajung efectiv un meteorit la sol, în zone locuibile. Sunt extrem de rare, deci n-aș putea să spun că există un pericol, se consumă. Acum, dacă ar fi obiectul foarte mare, dacă ar fi vorba de un asteroid mare, da, ar pune în pericol viața pe pământ, dar nu este cazul.

Deci, când vorbim de meteori, de genul acesta de fenomene astronomice, nu sunt periculoși. Sunt spectaculoși într-adevăr. Este important să fie observați din mai multe locuri. Am văzut și eu imaginile, posibil să ajungă fragmente la sol, dar nu știm exact unde și dacă au ajuns acele fragmente la sol.", a mai spus specialistul. 

×
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close