Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Facturile la energie electrică întârzie, ANRE vrea bani în avans. Cum poţi plăti, dacă factura nu există

Facturile la energie electrică întârzie, ANRE vrea bani în avans. Cum poţi plăti, dacă factura nu există

Facturile ar putea întârzia cu câteva săptămâni sau până la 5 luni în cazul unor furnizori, din cauza haosului legislativ, în ceea ce privește toate aceste prețuri plafonate la energie și gaze.

de Georgiana Adam    |    05 Oct 2022   •   16:14

Furnizorii spun că nu au avut timp să-și actualizeze softurile, pentru a face calculele la factură, pentru că legea încă se modifică în Parlament.

Ce faceți dacă nu primiți facturile și durează și câteva luni, a explicat Zoltan Nagy Bege, vicepreședinte ANRE, miercuri, la Antena 3 CNN.

"Într-adevăr, de la 1 septembrie, ordonanța 119 a adus niște modificări în privința legii cu privire la plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. 

Ce facturi plătesc românii care au consumat între 100 și 300 de kilowaţi

În cazul consumatorilor casnici, singura categorie în cazul cărora există diferențe față de perioada anterioară, deci de la 1 aprilie până la 31 august, este categoria care beneficiază de prețul de 80 de bani pe kWh, adică cei care în 2021 au consumat între 100 și 300 de kWh.

În cazul acestei categorii de consumatori, plafonul de 80 de bani se acordă de la 1 septembrie doar până la primii 255 de kWh consumați lunar. 

Nu cred că e vorba de câteva luni de întârziere a facturii, eu cred că o întârziere de 1-2 săptămâni e acceptabilă. Nu cred că e atât de complicat pentru furnizori să nu reușească să adapteze softurile", a spus Zoltan Nagy Bege.

În ce priveşte plata în avans, reprezentantul ANRE a precizat cum se poate face acest lucru, având în vedere că nu există factura.

"Nu este o obligație pentru un client, un consumator, să facă plăți în avans. 

Cum se poate face plata în avans la energie electrică, dacă nu există factura

Dacă dorește să facă această plată în avans, pe fiecare factură există un cont curent sau chiar mai multe conturi bancare la diverse bănci, unde foarte mulți plătesc online lună le lună în aceleași conturi pot fi achitate. 

Bineînțeles, trebuie specificat contul de client, numărul lor sau niște date prin care să poată să fie identificate.

Dacă plătesc mai mult decât facturile care vor veni, banii nu se pierd, se reportează, se iau în calcul la următoarele facturi. 

Până la urmă, dacă lucrurile se normalizează și furnizorii se adaptează la noua legislație, facturile la un moment dat vor veni lunar", a încheiat vicepreşedintele ANRE.

Câţi bani dai la factura de la energie electrică, dacă uiţi să trimiţi indexul citit

Facturile la energie electrică ale românilor vor fi calculate în funcţie de consumul lunar declarat, însă există o mică problemă: unii pot uita să citească indexul.

Potrivit premierului, facturile românilor vor fi calculate în funcţie de consumul lunar al kilowaţilor, fără raportare la consumul de anul trecut.

"Este, din punctul meu de vedere, de luat în calcul luna curentă fără să ne mai raportăm la nimic", a declarat şeful Guvernului.

ANRE: "Urmează facturi pe cinci luni la energia electrică" | Sfatul oficialilor pentru cei care nu au bani să le plătească

Urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile, a atras atenţia Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la conferinţa Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă.

O parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă, a spus Zoltan Nagy-Bege.

"Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh.

Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni", a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Cel mai ieftin kilowatt costă 0,68 lei. Cine sunt românii care beneficiază de acest tarif şi plătesc facturi mai mici la electricitate

Se schimbă modul de calcul pentru facturile la electricitate. Ordonanţa de Urgenţă va fi modificată în Senat, astfel încât compensarea să se facă la consumul curent de electricitate, şi nu la media pe anul 2021.

Cel mai mic preţ pe care îl vor plăti românii pentru un kWh este de 68 de bani, dacă îndeplinesc anumite condiţii. 

Preţul pe care îl vor plăti românii la energie electrică

- maximum 0,68 lei/kWh cu TVA inclus în cazul clienţilor care consumă între 0-100 KWh inclusiv

- maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților care consumă între 100,01-300 kWh.

Coaliţia de guvernare a dat undă verde pentru modificarea OUG pentru plafonarea facturilor la energie.

Cât ne va costa factura pentru energia electrică la un apartament/garsonieră. Avem calculele

Antena 3 a prezentat câteva calcule pentru a vedea cât ne va costa la iarnă factura la energie electrică pentru o garsonieră sau un apartament, în funcţie de consum.

Coaliţia de guvernare a căzut de acord luni să schimbe modul defectuos de calcul al facturilor la energia electrică, mod în urma căruia mulţi români s-au trezit cu facturi uriaşe.

Astfel, coaliţia a decis că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior, şi nici nu se va mai face media celor trei ani.

Scenariile arată că pentru o garsonieră se poate plăti 60-1250 lei lunar, în timp ce pentru un apartament cu două camere, factura la curent poate ajunge la 144-1700 de lei, în funcţie de consum.

Se schimbă modul de calcul al facturilor la energia electrică | Anunţ de ultimă oră pentru toţi românii

Coaliţia de guvernare a căzut de acord să schimbe modul defectuos de calcul al facturilor la energia electrică, mod în urma căruia mulţi români s-au trezit cu facturi uriaşe.

Astfel, coaliţia a decis că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior, şi nici nu se va mai face media celor trei ani.

Totuşi, mulţi români vor primi în continuare facturi mari, având în vedere că unele au fost deja calculate pe model vechi şi emise.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close