Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Revoltă în Uniunea Europeană din cauza importurilor din Ucraina | Premier: "Cerem utilizarea tuturor mecanismelor pentru blocarea acestor importuri!"

Revoltă în Uniunea Europeană din cauza importurilor din Ucraina | Premier: "Cerem utilizarea tuturor mecanismelor pentru blocarea acestor importuri!"

Un stat european care se profilează printre cei mai mari sprijinitori militari ai Ucrainei în războiul cu Rusia adoptă un ton dur în ceea ce privește importurile agricole din țara invadată de trupele Moscovei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mar 2023   •   17:40

"Polonia dorește ca Uniunea Europeană să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a limita cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piața UE, a anunțat, miercuri, premierul Mateusz Morawiecki.

Furia crescândă din mediul rural polonez în urma afluxului de cereale ucrainene reprezintă o mare bătaie de cap pentru partidul naționalist de guvernământ "Lege și Justiție" (PiS) într-un an cu alegeri, notează presa internațională.

Baza electorală conservatoare a PiS trăiește în principal în zonele rurale și în orașele mici.

"Cerem utilizarea tuturor instrumentelor de reglementare - cote, tarife - care să limiteze sau să blocheze importul de cereale ucrainene în Polonia", a insistat premierul de la Varșovia.

Citește și: Polonia critică Germania şi decizia "absurdă" a UE privind interzicerea mașinilor pe benzină, motorină și hibride

El a lansat critici inclusiv la adresa Executivului de la Bruxelles.

"Noi nu putem să ne uităm la Uniunea Europeană ca la cei care trebuie ascultați şi care trebuie să aibă întotdeauna cele mai bune soluții 'aduse în geamantan' la Varșovia și la București.

De aceea, în Bruxelles, în timpul discuției cu privire la piața unică europeană, am optat să se pună accentul pe fluxul liber de persoane și de mărfuri. De ce? Pentru că în aceste sectoare putem avea niște avantaje", a spus Mateusz Morawiecki cu o zi înainte, avându-l alături pe premierul român Nicolae Ciucă, în timpul unei vizite la București.

Foto: cereale recoltate în regiunea ucraineană Zaporojie, iulie 2022

×
Subiecte în articol: Mateusz Morawiecki Polonia cereale Ucraina
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close