Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Scumpiri în lanţ. Adrian Vasilescu (BNR): "Din păcate, este inflaţie globală care mătură planeta"

Scumpiri în lanţ. Adrian Vasilescu (BNR): "Din păcate, este inflaţie globală care mătură planeta"

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, declară că inflaţia a atins cote foarte mari, nemaiîntâlnite în România de vreo 10 ani.

Scumpiri în lanţ. Adrian Vasilescu (BNR): "Din păcate, este inflaţie globală care mătură planeta"
de Silvia Preda    |    11 Feb 2022   •   22:54

"Din păcate, este inflaţie globală care mătură planeta din America şi până în Japonia", a spus Adrian Vasilescu, vineri seară, la Antena 3. 

Scumpirile continuă. Până unde urcă inflaţia

Potrivit lui Adrian Vasilescu, inflaţia noastra este în jur de 80% creată de inflaţia globală. 20% sunt efectele haotice ale liberalizării preţurilor la gaze în vara anului 2020 şi la energie electrică în ianuarie 2021. "De atunci ne luptăm cu aceste preţuri", a spus consilierul guvernatorului BNR într-o intervenţie telefonică la emisiunea "Exces de putere".

"Criza energetică este globală şi ea se manifestă puternic în toate ţările, inclusiv la noi. Vocile importante din această lume care au vorbit despre criza energetică au spus la unison că există o singură soluţie şi anume investiţii", a precizat Vasilescu.

Preţurile la energie electrică, gaze şi carburanţi vor creşte şi mai mult

În plus, ne vom confrunta cu cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani. Nu o spunem noi, ci specialiştii de la BNR. Rata inflaţiei ar putea ajunge la 11%, dacă Guvernul nu găseşte soluţii rapide pentru criza din energie.

Prognoza BNR pentru următoarele luni vine cu veşti îngrijorătoare.

Inflaţia va depăşi 11 procente, în lunile de primăvară, după ce măsurile de sprijin pentru facturi nu vor mai fi în vigoare.

Prognoza BNR: Inflaţie uriaşă şi încă doi ani de scumpiri în lanţ 

Rata inflaţiei în prezent este de 8.2%.

Din 2004, România nu a mai avut o inflaţie de două cifre. Potrivit BNR, abia în vara lui 2023 vremurile vor fi mai bune şi rata scumpirilor va ajunge la 3%.

×
Subiecte în articol: Adrian Vasilescu inflatie scumpiri
Parteneri
Gata cu amenzile! Apelul celui mai cunoscut polițist român de pe TikTok
x close