Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Prognoza BNR: Inflaţie uriaşă şi încă doi ani de scumpiri în lanţ

Prognoza BNR: Inflaţie uriaşă şi încă doi ani de scumpiri în lanţ

Preţurile la energie electrică, gaze şi carburanţi vor creşte şi mai mult. În plus, ne vom confrunta cu cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani. Nu o spunem noi, ci specialiştii de la BNR. Rata inflaţiei ar putea ajunge la 11%, dacă Guvernul nu găseşte soluţii rapide pentru criza din energie.

Prognoza BNR: Inflaţie uriaşă şi încă doi ani de scumpiri în lanţ
Sursa foto: Antena 3
de Valentina Vasile    |    11 Feb 2022   •   21:46

Prognoza BNR pentru următoarele luni vine cu veşti îngrijorătoare.

Inflaţia va depăşi 11 procente, în lunile de primăvară, după ce măsurile de sprijin pentru facturi nu vor mai fi în vigoare.

"Inflaţia este produsă de energia electrică în proporţie de 80%, de gazele naturale. Există şi un factor intern secundar, stilul haotic în care s-a făcut trecerea la liberalizarea preţurilor la gaze şi la energie eletrică", a declarat Adrian Vasilescu, consilier BNR.

Mai mult, specialiştii de la Banca Centrală estimează scumpiri şi mai mari la energie electrică şi gaze în perioada iulie octombrie. Asta dacă Guvernul nu găseşte soluţii rapide pentru criza din energie.

O creştere şi mai mare a preţurilor la carburanţi, energie şi gaze aduce scumpiri în lanţ la toate produsele alimentare.

"Pentru un litru de lapte vom plăti cu un leu mai mult. Preţul va creste de la 7 lei la 8 lei. Cele mai mari scumpiri vor fi la produsele de panificaţie. Spre exemplu, o franzelă de 300 de grame va ajunge sa coste 4 lei şi 80 de bani, în loc de 3 lei cat costă în prezent. Iar preţul unui kilogram de pulpe de pui va creşte de la 14 lei la 16 lei", prezintă Valentina Vasile, reporter Antena 3.

Nu doar cu scumpiri ne vom confrunta. Ci şi cu o avalanşă a importurilor.

"Dacă lucrurile nu se vor clarifica şi nu vom primi sprijin pentru productie, pentru bunăstarea animalelor, producţia se va rastrânge implicit şi fermierii vor ajunge din păcate la faliment", spune Ioan Ladoşi, preşedinte APCPR.

Şi un cofraj cu ouă se va scumpi cu cel puţin 1 leu, anunţă producătorii. Iar scumpiri vor fi şi la fructe şi legume.

"La roşii, castraveţi şi alte legume este perioada când 90%, fructele existente pe piaţă sunt din import. În unele supermarketuri veţi vedea un kilogram de roşii care poate să ajungă si pe la 25 de lei", adaugă Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta.

Rata inflaţiei în prezent este de 8.2%.

Din 2004, România nu a mai avut o inflaţie de două cifre. Potrivit BNR, abia în vara lui 2023 vremurile vor fi mai bune şi rata scumpirilor va ajunge la 3%.

×
Subiecte în articol: prognoza BNR scumpiri inflatie
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close