Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere "Tot ei l-au omorât". Drama părinţilor care şi-au pierdut copiii în cel mai grav conflict etnic din Hădăreni, Mureş

"Tot ei l-au omorât". Drama părinţilor care şi-au pierdut copiii în cel mai grav conflict etnic din Hădăreni, Mureş

În satul Hădăreni din comuna Cheţani, în Mureş, rănile celui mai sângeros conflict etnic dintre români şi maghiari pe de-o parte şi rromi de cealaltă parte, nu s-au închis deloc, nici după 29 de ani.

"Tot ei l-au omorât". Drama părinţilor care şi-au pierdut copiii în cel mai grav conflict etnic din Hădăreni, Mureş
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Ian 2022   •   22:15

4 vieţi pierdute, 13 case incendiate, zeci de familii fugind cu spaima în suflet, o ură care nu s-a stins nici după intervenţia zecilor de detașamente ale forțelor de intervenţie.

„Copilul meu tot țiganii mi l-au omorât", spune o mamă îndurerată.

O crimă la cârciumă a aprins revolta împotriva comunității de rromi căreia i se imputau furturi - de la cereale, la păsări şi animale - şi alte fărădelegi care exasperau sătenii. Românii şi maghiarii s-au unit, orbiți de pornirile răzbunării, şi i-au încolțit pe cei socotiți vinovați.  

Au fost apoi incendiate alte 12 case. Pe unii dintre rromi i-au salvat însă chiar români sau maghiari, vecinii lor, fiindcă erau oameni așezați. 

Încleștarea din '93 nu se uită şi pentru că unele episoade recente aduc iarăși îngrijorare în sat. 

„Cum să uit. Doamne ferește! Dumneata să fi avut un frate sau un copil să se întâmple aşa ceva uita-i pănă nu pui mâinile pe piept?", spune un tată îndurerat.

Citiţi şi: Acțiune în forță a polițiștilor la interlopii din Bolintin-Vale

×
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close