Antena 3 Emisiuni În gura presei Mircea Badea, previziune sumbră. Ce se va întâmpla în România până la finalul acestui an

Mircea Badea, previziune sumbră. Ce se va întâmpla în România până la finalul acestui an

de Gabriel Dano    |    13 Iun 2022   •   23:35
Mircea Badea, previziune sumbră. Ce se va întâmpla în România până la finalul acestui an

Euro va depăși pragul psihologic de 5 lei, anunță economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu. Acesta prevede că perioada următoare va fi marcată de turbulențe în zona economică.

Potrivit economistului, inflația va crește peste 15%, însă spre final de an va scădea și va atinge valoarea de 12 procente.

 "BNR ar trebui să continue să mențină un control strâns asupra monedei, având în vedere ponderea relativ ridicată a valutei în stabilirea ratei inflaţiei, rolul său ca ancoră a așteptărilor inflaționiste și potențialul impact negativ asupra încrederii consumatorilor în faţa deprecierii leului. Guvernatorul BNR a reiterat că banca centrală nu își poate permite un leu mai slab, din cauza rolului de transmitere în indicele preţurilor de consum (IPC).

Prin urmare, prognoza noastră EUR/RON la 5,05 la sfârșitul anului este supusă riscurilor de scădere; poate că nivelul 5.00 ar putea fi important din punct de vedere psihologic pentru a ne amâna apelul pentru anul următor", subliniază Ciprian Dascălu.

Declarațiile economistului-șef al BCR au fost comentate de Mircea Badea în ediția de luni a emisiunii "În gura presei".

"Aici sunt perfect de acord, nu că eu aș fi vreun economist chiar și subaltern, nu mai zic de șef pe undeva, dar și eu cred că inflația va fi lejer peste 15%, însă eu sunt absolut convins că inflația nu va scădea spre finalul anului. Deloc-deloc nu va scădea nicio inflație anul acesta.

Va continua să crească până ne va băngăni creierul în cap. Ei pot să facă din pix ce vor ei. În realitate, și noi cu toții vom resimți, inflație ca la balamuc. Orice speranță de genul 'spre sfârșitul anului'... absolut nu.

×
Subiecte în articol: Mircea Badea În gura presei

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close