Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În gura presei Mircea Badea, despre riscurile inflaţiei: "Să fiți atenți la asta, mulţi nu îşi dau seama"

Mircea Badea, despre riscurile inflaţiei: "Să fiți atenți la asta, mulţi nu îşi dau seama"

Mircea Badea a explicat de ce banii pe care îi promite în această perioadă guvernul vor avea, de fapt, un alt rezultat care pe termen lung ne va diminua puterea de cumpărare.

Mircea Badea, despre riscurile inflaţiei: "Să fiți atenți la asta, mulţi nu îşi dau seama"
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Noi 2022   •   00:00

"Din când în când mai spun asta, că iar am văzut astăzi la televizor discuții despre inflație și astea.

Când auziți că, de exemplu, vine un guvern, orice guvern și spune că va da bani pentru, nu contează pentru ce, dar va da bani...

Atenție la ce vă spun că este, cred eu foarte important și țin neapărat să vă spun, ca la frații mei vă spun ce cred eu. Deci, când un Guvern va da bani pentru... acum în perioada asta cu inflație uriașă, înseamnă un singur lucru: că vă măresc taxele.

Şi o să spuneți: păi, n-au mărit taxele! 

Inflația e o taxă. Ei nu vă taxează în mod transparent, la vedere, tradițional.

Adică de la 15 % taxa Gigiloi o mărim la 20 % taxa Gigiloi. Nu, nu fac asta.

Deci nu vă iau din banii pe care îi câștigați, doar vă diminuează prin inflație puterea de cumpărare.

"Inflația e o taxă. Ei nu vă taxează în mod transparent"

Ei tipăresc bani ca să-și susțină cheltuielile. Vom da bani pentru..., tipăresc bani pentru a-și susține cheltuielile.

Mai mulți bani pe piață scade valoarea, astfel încât, de fapt, dumneavoastră, în mod indirect, și cei mai mulți dintre oameni nu-și dau seama de asta și nu-și vor da seama de asta niciodată, sunt taxați în acest fel.

Inflația nu este altceva decât o taxă, o taxă pentru cheltuielile guvernamentale. Singurul care poate produce inflație este Guvernul.

"Numai Guvernul poate produce inflaţie"

Mă refer la oricare guvern, nu un guvern anume, Guvernul. Nimeni altcineva nu poate produce inflație.

Eu când aud asta cu "food inflation", adică ei se referă când zic asta că nu există inflație la mâncare, există creșterea prețurilor la mâncare, dar asta e o consecință a inflației pe care a cauzat-o Guvernul.

Nu există inflație la mâncare. Ca și cum e o spirală inflaționistă, ca şi cum mâncarea generează ea o inflație a mâncării. Nu, nu, nu.

Guvernul generează inflație pentru a-și plăti cheltuielile, nu vă taxează direct prin a vă lua mai mulți bani din ăia pe care dumneavoastră îi câștigați, ci le diminuează puterea de cumpărare ca un efect al faptului că vâră mulți bani pe piață.

Voiam să spun asta pentru că atâta măcăneală, pe care, în opinia mea, o consider, să mă exprim elegant, stupidă. O măcăneală prostească în materie de inflație", a spus Mircea Badea în emisiunea În gura presei de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close