Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN INCOME MAGAZINE Războiul scumpeşte viaţa românilor. Bogdan Mugescu, analist economic: "Salariile nu ţin pasul cu inflaţia şi cu mărirea de preţuri"

Războiul scumpeşte viaţa românilor. Bogdan Mugescu, analist economic: "Salariile nu ţin pasul cu inflaţia şi cu mărirea de preţuri"

Măsurile economice ale Guvernului întârzie să apară. Totul, în timp ce antreprenorii sunt disperaţi, investiţiile sunt puse sub semnul întrebării, producţiile la fel. Românii de rând resimt şi ei scumpirile din plin, pe toate palierele.

Războiul scumpeşte viaţa românilor. Bogdan Mugescu, analist economic: "Salariile nu ţin pasul cu inflaţia şi cu mărirea de preţuri"
Sursa foto: Antena 3
de Alex Vlădescu    |    02 Apr 2022   •   12:28

Bogdan Mugescu, analist economic, Liviu Rogojinaru si Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare al CNIPMMR, au vorbit la Income Magazine despre creşterea accelerată a preţurilor din ultima perioadă.

Bogdan Mugescu, analist economic: "Creşterea economică a României este pe trei mari piloni"

"Creşterea economică a României este pe trei mari piloni: pe partea de industrie, de agricultură, şi pe partea de consum. Deocamdată încă nu ştim cum va fi anul agricol. Până acum câteva zile se tot vorbea despre o potenţială secetă, dar se pare că au venit nişte ploi şi agricultorii par un pic mai liniştiţi, însă partea de industrie şi de consum, cu siguranţă vor suferi foarte mult în acest an. Aceste două sectoare vor trage în jos economia. Pe partea de industrie, vedem diverse blocaje care se întâmplă pe fluxurile de aprovizionare cu materii prime.

De asemenea, probleme foarte mari la preţul materiilor prime. Deja sunt companii care produc mai puţin sau chiar opresc producţia pe anumite categorii de produse, pentru că nu mai pot absori atât de mult creşterea la preţul de materii prime. Vorbim de oţel, lemn, aluminiu, tot ce înseamnă produse derivate din petrol. Mă aştept ca industria să fie cea care va trage simţitor în jos economia în acest an. Pe de altă parte, consumul.

Bogdan Mugescu: "Evident, salariile nu ţin pasul cu inflaţia şi cu mărirea de preţuri şi deja se vede"

 Anul acesta vom avea cel mai probabil un vârf de o inflaţie pe două cifre. Chiar acum în aprilie ne aşteptăm la o inflaţie de două cifre. Populaţia este un pic mai reţinută în a face cheltuieli pe termen mai lung, în a face cheltuieli mai mari. Aici mă refer la renovarea casei, cumpărarea unor bunuri de valoare mai mare. Evident, alimentele nu prea au unde să se ducă, pentru că trebuie să trăim în viaşa de zi cu zi. La fel, nici utilităţile. Pe alte categorii de bunuri şi servicii, cu siguranţă mulţi români încep deja să strângă şurubul", a explicat analistul economic Bogdan Mugescu, în exclusivitate la Antena 3.

Citiţi şi: Guvernul anunță măsurile în criza preţurilor la carburanţi

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close