Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Aderarea României la Schengen nu a fost pe ordinea de zi a Consiliului JAI | "S-a comis un abuz de putere"

Aderarea României la Schengen nu a fost pe ordinea de zi a Consiliului JAI | "S-a comis un abuz de putere"

Consiliul JAI s-a reunit azi la Bruxelles, iar aderarea României și Bulgariei nu s-a aflat pe agendă.

Aderarea României la Schengen nu a fost pe ordinea de zi a Consiliului JAI  | "S-a comis un abuz de putere"
Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Becker & Bredel
de Ştefan Petrică    |    09 Mar 2023   •   20:01

"Acest subiect trebuia discutat în Consiliul European, atunci când Austria, în mod nejustificat a blocat accesul nostru în spaţiul de liberă circulaţie, pentru că pe 8 decembrie, în Consiliul JAI s-a intrat cu propunerea ca România, Bulgaria şi Criaţia să fie acceptate în Schengen.

Consiliul Uniunii Europene a luat, însă, o singură decizie, de a accepta Croaţia şi de a respinge România şi Bulgaria. Din acel moment s-a comis un abuz de putere din partea Consiliului, prin blocajul generat de Austia.

Acest subiect trebuie adus în dezbatere în Consiliul European.

Statele membre nu vor să mai pună pe ordinea de zi extinderea spaţiului Schengen atât timp cât Austria nu îşi schimbă poziţia", a declarat europarlamentarul Eugen Tomac, pentru Antena 3 CNN.

Citeşte şiRomânia îndeplinește toate criteriile pentru Schengen din 2011, recunoaște Comisia Europeană. Decizia va fi luată anul acesta

"Statul român a făcut şi astăzi ceva. O parte din discuţii au fost în legătură cu migraţia şi cu pericolele pe care migraţia le reprezintă în spaţiul Uniunii Europene.

De la începutul anului până astăzi, migraţia pe direcţia Balcanilor de Vest a scăzut cu 44%.

În discuţie a intrat şi problema lărgirii spaţiului Schengen, ridicată de către reprezentantul României, ministrul Lucian Bode, în contextul în care foarte mulţi dintre reprezentanţii statelor aflate la masă au înteleles necesitatea acestei extinderi, dar dificultăţile sunt cu mult mai mari.

În afară de poziţia cancelarului Austriei, mai există şi poziţia ostilă faţă de admiterea Bulgariei pe care o are astăzi Guvernul de la Haga.

Asta cred că este una dintre problemele rapid rezolvate şi probabil că aceasta este şi explicaţia vizitei preşedintelui la Sofia", a declarat Vlad Nistor, europarlamentar PNL.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close